Betyg:
4,5

"Antagligen varje sience-fiction-älskares våta dröm..."

 

Metroid Prime - Nintendo GC
Uträknat på förhand. Lovordat som få i efterhand. Bland annat utsett till 2003 års bästa spel i tidningen Super Play. Faktum är att om inte Mario och Link klarar att hålla toppformen, kanske Metroid Prime ensamt är den enda orsak man behöver för att skaffa en kub...

Ok, jag erkänner att jag inte var något större Metroid-fan under nes-eran... Men det är väl aldrig för sent att ge en spelserie en chans? Man behöver inte många minuter förän det står klart att Samus Aran är inte bara en vandrade stridsvagn i cool plåtförpackning. Hon är girl power. Hon är kung.

Äventyret börjar på en rymdstation i omloppsbana kring planeten Tallon IV. Det första uppdraget fungerar som en "spelskola" där man lär sig spelets grunder och snabbt ställs inför många tänkbara hinder som uppladdning för det som komma skall. Efter att ha rensat upp bland rymdpirater och rysliga bestar och flytt från den exploderande rymdstationen, landar man på planetens yta och det är egentligen då man först inser att man bokstavligt talat har en hel värld att utforska...

Jag hade läst om spelet på nätet innan köp och märkte att en del hade spelkontrollen som förevändning att såga spelet. Jag tycker kontrollen fungerar utmärkt. Om man gnäller över att kontrollen gör Quake till ett mycket bättre spel gör man klokt i att fortsätta spela Quake på sin PC. Då har man nämligen missat poängen med några kilometer. Metroid Prime är ett verkligt konsoll-äventyr där det står lika mycket letande som pang-pang på programmet. Samus rustningar med sina funktioner, vapen och visir skänker onekligen mervärde till spelet.

Efter att ha spelat Metroid Prime i några timmar är mer än ett ljus som går upp. Jag som brukar förespråka att grafik betyder väldigt lite för hur bra ett spel är - inte ens jag kan förneka fakta. Det är såhär bländande vackert man alltid har velat att ett tv-spel ska vara. Det är det här man har suktat efter. (Det var antagligen det här jag vill ha när jag fördjupade mig i Jet Force Gemini till N64.) Det är det här man alltid har velat se och uppleva. Men det är inte förrän i Metroid Prime som drömmen blivit verklighet. För Metroid Prime är vackert. Högteknologisk arkitektur och bisarr teknologi sammanstrålar med organiska livsformer och makabra kryp. Och det är ändå bara spelets bilder jag har lovordat när jag säger så. Ljudet är lika bra. Metroid Prime är antagligen varje sience-fiction-älskares våta dröm. Att spelet släppts som Players choice till det humana ca-priset 299:- är inte direkt någon nackdel heller.
Om du har en kub och det minsta intresse av sience-fiction är det definitivt ett givet köp.

Daniel Lenneér