Betyg:
3

"Nördgodis"

 

Star War - Shadows of the Empire (CD, 1996)

Det här är i sanning en märklig bastard...

Star wars: Shadows of the Empire
var allt utom en film.
Det här är med andra ord soundtracket till en film som inte finns.
Det är den roligaste beskrivningen.

Man skulle också kunna säga att det är soundttracket till allt det andra som gjordes på konceptet Star wars: Shadows of the Empire. Boken, seriealbumet, leksakerna och det röv-usla N64-spelet som man ändå slukade för att allt med Star wars var gud...
"Multimediaprojektet" Star wars: Shadows of the Empire, som det så fint hette 1996, innan multimedia blev ett nostalgiskt 90-tals-ord som man sa med smått ironiskt tonfall.

Star wars: Shadows of the Empire skildrar det som händer mellan filmerna The Empire strikes back och Return of the Jedi.
Japp, filmerna ligger inte tätt i tidsföljd. Det händer en massa skräp emellan om man väljer att svälja det som Lucasfilm säger för att sälja.
Eftersom handlingen innehåller en karismatisk karaktär i Prins Xixor, en riktigt piss-sur Darth vader, mycket Boba Fett-action och besserwissern Han Solo ligger infrusen under hela resan är det i mina ögon en perfekt "setting" på Star wars-tidsaxeln.
Bara en sån sak som att Darth Vader och Kejsaren fortfarande lever är ju guld värd.
Star wars: Shadows of the Empire är helt enklet den bästa Star wars-filmen som aldrig har spelats in. Det var därför jag också blev nyfiken på soundtracket och införskaffade det.

Tyvärr når inte musiken riktigt samma höjder som den riktiga filmmusiken till den ursprunglliga filmtriologin. Någon som blir förvånad över det? Det är dock nära många gånger. Musiken bär defintivt på "rätt känsla". Några stycken känns dock förbluffande bekanta... Efter ett tag kommer jag ihåg att jag minns dem från alla timmar nedlagda på N64-spelet...
Joel McNeely har satt ihop tio stabila kompositioner som fungerar alldeles ypperligt som bakgrundsmusik till rollspel eller bokläsning. Och det är väl ungefär precis vad jag kommer att ha den här skivan till.


Daniel Lenneér
april 2007(recension opublicerad, exklusiv på lenneer.se)


<< Tillbaka