Betyg:
2

"En ok krigsfilm."

 

Uncommon valor -DVD
Om inte frillorna fäste bestående intryck av åttiotalet lyckades definitivt filmerna lyckades bättre. Många filmgenrer blommade under åttiotalets glada dagar. Krigsfilmerna var en av dem. Uncommon valor från 1983 är en film som får nytt liv i det digitala formatet. I huvudrollen ser vi Gene Hackman som spelar översten och krigsveteranen Jason Rhodes som förlorade sin son i Vietnamkriget. Rhodes är övertygad om att sonen fortfarande lever och är sjukligt besatt av tanken att finna och föra hem honom.

När filmen börjar har det gått tio år sedan kriget och Rhodes har äntligen fått tummen ur. Han skrapar ihop sonens kamrater från kriget, arrangerar ett träningsläger och åker tillbaka till Vietnam för att finna sin son. I Vietnam väntar naturligtvis faror långt värre än ormbett. Det blir action, pangpang, rörande manlig vänskap och glatt humör. Trovärdigt? Nej, inte ett dugg. Underhållande? Ja, faktiskt ganska. Konstigt nog. Karaktärerna är löjligt stereotypa och handlingen tunn och poänglös. Samtidigt finns en varm humor som genomsyrar filmen. Uncommon valor är helt enkelt en riktigt trevlig krigsfilm som man bara inte kan ta på fullt allvar. Och en krigsfilm kan naturligtvis aldrig bli bra, i ordets rätta bemärkelse.

Bild och ljud har piffats upp ordentligt på den här dvd-utgåvan. Speciellt bildkvaliten imponerar, många lika gamla filmer har sett mycket taskigare ut utan att skämmas det minsta. Tekniskt sett får skivan med beröm godkänt, men tyvärr finns det inget extramatrial alls. *straffet*

Daniel Lenneér

(Recension tidigare publicerad i tidningen Codex/Widescreen)

<< Tillbaka