Star Wars New Jedi Order: Vector Prime
Del rey/Lucasbooks, 2000


Det har gått 25 år sedan den första Dödsstjärnan förintades när Vector Prime börjar. Fred har slutits med resterna av Imperiet. Men säg den frid som varar... Stridigheter som legat latenta under Imperiet har åter blossat upp. Även jediordern, återuppbyggd av Luke Skywalker och cirka 100 jedi stark, slits av interna stridigheter. Luke Skywalker förespråkar orderns traditionalister och Kyp Durron leder en mer radikal falang som är beredda att gå längre i aktiv handling.
Som lök på laxen dyker ett nytt hot upp. Yuuzhan Vong, en krigar-ras från en annan galax och som får Imperiet att likna froma korgossar, gör entré. De använder sig av organiska verktyg och vapen, står utanför kraften som jedi-riddarna känner den och krossar motståndet de möter fullkomligt hänsynslöst.
Kan galaxen mobilisera för att möta detta hot?

R.A. Salvatore är en rutinerad fantasy-författare som har skrivet en hel del "på licens" (t.ex. i Doungens & Dragons rollspelsvärldar) och han gör ett bra jobb med att kickstarta den här 20 böcker långa bokserien. Han fick dessutom det tunga ansvaret att "döda av " en de bärande ursprungliga karaktärerna i sin bok, gjorde så och blev mordhotad av ett fans på köpet.
Meningen med detta för filmbaserade bokserier radikala grepp var i korthet att få karaktärerna att bli mer utsatta. Tidigare hade de "gått säkra" genom alla böcker, men nu ville man ställa saker mer på sin spets. En markering. Den här gången är det allvar. Det lyckas faktiskt. Karaktärerna utvecklas också till följd av förlusten och får fansen att någonstans inse att förlusten nog var nödvändig... Läs boken och bilda dig en egen uppfattning.

Den här boken markerade som det hette "The future of Star wars..." och den innebar en betydligt mörkare ton än tidigare. Vill man ha det, då är New jedi order trevlig läsning och då är naturligtvis Salvatores inledande bok inkörsporten. Vector Prime är hittills den bästa i serien jag läst (är i skrivande stund fyra böker in).
Vill man ha "traditionell Star wars", i stil med de ursprungliga filmerna, finns det gott om annan litteratur som bättre tillfredställer det behovet.
Vill man prova något nytt, gillar man dessutom annan "mörk" sience-fiction, då ska man prova Vector prime. Men man riskerar förstås att vaggas in i ett berodende av en lång bokserie...

//Daniel
april 2007

(recension skriven för fanzinet Wierd Quest)


Tillbaka