Sagan om Livets Melodi
Animerad kortfilm, 14 min. Millroad Film 2005

Efter att ha förlorat synen i en hemsk olycka tvingas gamle Albin flytta ut på gatan och försörja sig som gatumusikant. Tillsammans med sin nyfunne vän apan Chiko lyckas han bygga en dräglig tillvaro.
En dag blir två unga busar intresserade av det mystiska gamla positivet som Albin spelar på. Det är upptakten på en serie händelser som förändrar allt. Snart går det upp för Albin att hans liv aldrig någonsin kommer att bli sig likt...Sagan om Livets Melodi är en tecknad film för både stora och små barn. Filmen förmedlar ett glatt och positivt budskap. Den som har förlorat allt har bara allt att vinna.

Sagan om Livets Melodi är Daniel Lenneérs första längre animerade film. De svenska rösterna görs av bland annat Per Dunsö (Solstollarna, Toffelhjältarna), Åke Rosén, Barbara Gawronska, Alvar Pernroth och Claudio Carlsson.


Filmen är dagsläget inte salu, det finns dock en genomarbetad DVD-utgåva för visning och promotion. Filmen kommer att visas på filmfestivaler under hösten 2005/våren 2006. Har du frågor om filmen så nås jag på 0730-980233 eller på mail.

Kort projektbeskrivning:
Målet med produktionen var att skapa en animerad film riktad till en ung målgrupp som också skulle ha någonting att säga en vuxen publik. Jag ville skapa en fiktiv historia, en "fabel" eller klassisk saga, men med socialrealistisk bas. Filmen skulle vara en kommentar till barnprogram som jag minns från min barndom, och samtidigt innehålla moderna företeelser.

Vem har gjort vad i Livets melodi!?

Manus, Regi: Daniel Lenneér
Teckningar, Animation:
Daniel Lenneér
Redigering & ljudläggning:
Daniel Lenneér
Ljudtekniker: Christopher Johansson, Nils Dunsö
Musik: Jimmy Ahlander, Christoffer Holmström, Christopher Johansson
Exklusiv låtproducent: Nino Beganovic

Konstnärlig/teknisk handledare:
Andreas Nilsson
Kreativ rådfrågare: Christer Lindström

Röstskådespelare:

Albin: Åke Rosén
Berättaren: Per Dunsö
Chicko: Christopher Johansson
Ville: Alvar Pernroth
Valdo: Claudio Carlsson
Häxan: Barbara Gawronska
Övriga roller: Daniel Lenneér, Jimmy Ahlander, Jonas Swahn, Peter Olby m.fl.


Tack till alla er som tillförde något under produktionen!

En glimt ur filmen finns att beskåda på Prodz.net;s hemsida, Nino Beganovics produktionsbolag som producerade hip-hop-musiken i filmen.

Kommentarer:
Filmen skapades med hjälp av tuschpennor, en scanner, Adobe Photoshop, Adobe After Effects och ett stort tålamod... Det var en förlösande känsla att se sina teckningar få liv som animerad film!
Målet med produktionen var flera. Ett rent estetiskt mål var att uppnå ett karakteristiskt och eget uttryck i animeringarna. Jag ville hitta en estetik som låg någonstans mitt emellan tecknade serier och animation. Animationstekniken skulle kunna kallas klassisk cut-out, med ett avsiktligt ganska primitivt uttryck. Jag ville att det skulle bli stelt och "lite ryckigt". Till animationerna användes programmet Adobe After Effects. Klippning och Ljudläggning gjordes i Final Cut Pro.
Det dramaturgiska syftet med filmen var att leverera en historia som både kändes bekant och nydanande. Tanken var att förhålla mig lekfullt till "det svenska arvet", Karl Bertil Johnssons julafton och Bamse var stora inspirationskällor. Jag ville också att animationen skulle kännas jordnära genom en socialrealistisk ton.

 

Affischen/DVD-omslaget till filmen.


Albin och Chicko i en skön scen av ångest och tragik.


Ville, Valdo och det mystiska positivet...Sagan om Livets melodi har fått
f
öljande priser/utmärkelser:

Bästa animerade film!
- Högsklan i Skövde, "Golden Globe" juni. 2005

Bästa Novellfilm!
- NonStop Filmfestival, Emmaboda okt. 2005