Betyg:
3

"Otäck japanskt. Klass, men inte världsklass"

 

The Ring – DVD
Den nyinspelade amerikanska versionen av The Ring har den senaste tiden vunnit mycket uppmärksamhet och på det sättet har också blickarna riktats mot det japanska orginalet. Nu har detta föremål för kulturutbyte hittat hit på dvd. Sent. Men bättre sent än aldrig.

I sitt hemland har den här japanska skräckisen vuxit till ett fenomen. Där har den fått uppföljare och backats upp med tv-serie och serietidningar. Hur är då filmen? Lever den upp till sin hype? Jodå, The Ring är en obehaglig och lågmäld historia som i likt Blair witch project lyckas skrämmas utan monster, blod och klet. Handlingen kretsar kring en märklig videofilm. Den som råkar se den har bara sju dagar kvar att leva och naturligtvis trillar många dumma ungdomar i fällan. En ung kvinna bestämmer sig för att försöka lösa mysteriet, hon finner videobandet och vips har hennes dödsklocka också börjat ticka... Slutet är bra nog att höja betyget en stjärna bara det.

Att filmen är japansk förstärker faktiskt obehaget. Eftersom japanernas sätt att filma och berätta är annorlunda, än den västerländska filmdramaturgi vi fått med bröstmjölken, är man aldrig riktigt på det klara med vad som kan tänkas hända. Filmen är alltså guld värd, men det kan man tyvärr inte säga om den svenska utgåvan av den. Omslaget är föga upphetsande och något direkt extramaterial finns inte. Bild och ljud är inte heller på topp. Enligt hörsägen kan andra länder och regioner stoltsera med betydligt bättre utgåvor. Är du en skräckdiggande finsmakare kan det därför vara idé att allvarligt fundera på import.

Daniel Lenneér

(Recension tidigare publicerad i tidningen Codex/Widescreen)

<< Tillbaka