Betyg:
3

"Värd att se..."

 

The Ring (amerikansk remake) – DVD
Ingen har väl vid det här laget helt missat The Ring, den japanska skräckfilmen vars hype spred sig till västvärlden på allvar när en amerikansk re-make gjordes. Det här är den amerikanska filmen och det är en kopia som nästan scen för scen är trogen det japanska orginalet.

Historien kretsar kring en dödsbringande videofilm som en kvinnlig journalist börjar forska kring sedan hon på ett obehagligt sätt blivit indragen i mysteriet. Alla som har sett filmen innan henne har återfunnits döda med ansiktet förvridet av skräck efter exakt sju dagar. Med andra ord är tiden knapp om hon vill lösa mysteriet och rädda sitt skinn…

Filmen har märkligt nog näst intill smärtfritt gått igenom den stilmässiga konverteringen från österländsk till västerländsk. Vissa scener upplevdes som lite läskigare i den japanska versionen. Det kan förstås bero på att man känner igen precis allt om man redan har sett orginalfilmen, men det kan också bero på att skräckgenrens klyshor tenderar att komma fram mer i en amerikansk film. Mitt tips är nog att välja den amerikanska versionen av filmen om du vill få allt rakt och traditionellt serverat. Välj den japanska om du vill ha mer tuggmotstånd.

DVD-utgåvan är bra på alla sätt. Bilden är knivskarp. Ljudet förstärker definitivt skräckkänslan. Menyerna är ursnygga och extramaterialet är välproducerat även om en dos mer av samma vara inte skulle skadat. The Ring är, trots att det blir en makaber självmotsägelse, värd att se.

Daniel Lenneér

(Recension tidigare publicerad i tidningen Codex/Widescreen)

<< Tillbaka