Betyg:
5

"Monthy Pythons mest flippade. Både hysterisk och historisk. Köp den!"

  Monty Phyton and the holy grail -DVD
Högsta betyg till Monty Phyton? Är det inte lite småtöntigt, nördigt och snudd på pubertalt? Det spelar ingen roll. Det här kan mycket väl vara världens roligaste film. Någonsin. Dessutom är Phyton-gängets humor så befriande intulektuell jämfört med dagens pubertalamerikanska humortrend (där 95% av skämten baseras på avsugningar, bajs eller superlim på snoppen). Trots att det var nära trettio år sedan Phytongänget spelade in den här skruvade hjältesagan om Kung Arthur och hans tappra riddare har det fortfarande inte kommit en film som har lyckats vara närmelsevis lika hysteriskt rolig. För det är just vad The holy grail är. Rakt igenom och varje gång.

Kung Arthur rider riket runt utan häst och samlar mäktiga riddare i fåniga hattar till ett runt bord som man aldrig får se. Gud, som är vresig och bor i ett rosa moln, har gett dem uppdraget att finna den heliga graalen men de finner mest motgångar på vägen. Vem är till exempel den mystiske mannen från scen 24? Problem kan dock alltid tacklas med svärd, en gigantisk träkanin, ett buskage inhandlat vid rätt tillfälle eller en välriktad the holy handgrenade.
(Som kuriosa kan nämnas att Python-gänget i det närmsta förstörde fantasy-genren med den här filmen... Det är egentligen inte förrän med Lord of the rings som riddare i blänkande rustningar har fungerat på vita duken utan att väcka associationer till den här filmen...)

Filmen presenteras i widescreen och bildkvaliten är klart förbättrad jämfört med den kopia som brukar gå på TV. Extramatrialet fyller en egen skiva och är rena julafton. Det är även kul att höra de åldersstigna Pythonmedlemmarna kommentera sitt epos. Den här DVD-filmen kan bara varmt rekommenderas. För fantaster, fantasydiggare, fånar och filmdiggare. Och för alla andra. Dessutom har många handlare att vraka bort den rtjusiga dubbeldisken med filmen till fyndpriset 99:-! Köp, köp, köp. Ni!


Daniel Lenneér