Betyg:
5

"Skräckfilmshistoria i en låda. Det blir inte mycket bättre än såhär... "

 

Evil Dead Trilogy - DVD
När jag skaffade DVD var det med förhoppningar att just en sån här box skulle dyka. Evil dead-filmerna är några av min absoluta favoritfilmer, och det var tillsammans med Star wars de som lade grunden för mitt filmintresse. Ingen idé att sticka under stolen med det. Nu när det är sagt är det tid att titta närmare på den här samlingsboxen kan jag säga direkt att det ni får är inte precis någon objektiv recension. Kan ni leva med det är det bara att läsa vidare.

Det som är bra med Evil dead-triologin är att det är tre väldigt olika filmer. De är alla underhållande och både obehagliga och behagliga på samma gång. De är alla femmor, fast på olika sätt. För att motivera den tesen, och det skamligt höga betyget tänker jag skriva lite individuellt om skivorna i den här lådan.

The Evil Dead
Det var från början ett arbetsprov av Sam Raimi och Bruce Campell. men det resulterade i en fantastisk lågbudgetskräckis som definitivt bröt ny mark när den kom 1982. Filmen blev också historisk eftersom det blev den först brittiska film som släpptes samtidigt på både bigrafer och VHS.
Som i alla bra skräckfilmer är storyn inte speciellt mycket att hänga i julgranen.
Ett gäng ungdomar kommer till en stuga och väcker en uråldrig förbannelse till liv. De förvandlas till zombies på löpande band och hackar varandra i stycken. Allt förbluffande kreativitet och glimten i ögat.
DVD-utgåvan är mycket bra och innehåller mycket extramaterial (om jag inte är ute och cyklar tror jag att det är precis samma utgåva som ligger i den limiterad "bok-utgåvan"). Bilden och framför allt ljudet har putsats upp regält. Dessutom är menyerna ruskigt snygga och en del påskägg finns att finna för den med tålamod. Det enda negativa är egentligen att Within the woods, Sam Raimis kortfilmsutkast till The Evil dead, inte finns med bland extramaterialet...

The Evil Dead II: Dead by dawn
Uppföljaren fungerar både som en parodi och en remake av den första filmen. Historien är i stort sett den samma, men tempot är uppskruvat till max. Man skulle kunna jämföra det med en bil som man pressar till topphastighet redan på andra växeln. Bruce Cambell karaktär Ash tar kopiösa mängder stryk, hugger av sig handen, blir zombie ett par gånger och slutar som en fullfjädrad zombie-dödar-Rambo. DVD-utgåvan är väldigt bra. Ljud och bild har man tvättat till det närmsta fulländning, men extramaterialet lite snålt. En trailer och en behind-the-scenes-film är kanske lite mindre än vad jag vågade hoppas på...
I skräck-splatter-komedi-genren är Evil Dead II oöverträffad.

The Evil Dead III: Army of darkness
Army of darkness tar vid där tvåan slutade. Ash har varpats tillbaka till medeltidens england och tvingas där bli ledare i kriget mot de odödas armé... Ja, det är precis så skruvat som det låter. Den tredje filmen är ingen skräckfilm. Det är en underhållande äventyrsfilm med skön humor, suverän action och underbara stop-motion-animeringar. De som gillat de tidigare filmerna känner igen sig och de som någon gång gillat matinéaction rycks garanterat med.

Bonusskivan
Den fjärde bonusskivan i boxen lämnar faktiskt lite mer att önska. Att få den första filmen en gång till med marginella skillnader är kanske inte upphetsande. Däremot innehåller skivan en del roliga och välproducerade extrafilmer, bland annat The living love the dead (en välproducerad historisk genomgång av filmerna) och Dead good marketing (en titt på marknadsföringsknepen, affisherna och teckningarna).

Som helhetsomdöme är detta en grym box, visst kan man sakna lite innehåll (intervjuer med skådisar? Mer extra på den snåla Evil dead II-utgåvan!? Det alternativa slutet till Army of darkness!!?) men är trots allt tre fantastiska filmer samlade till ett bra pris. Betyg? Fem ruggande starka. Såklart.

Daniel Lenneér


<< Tillbaka