Betyg:
3

"Ett bra köp för dig med specialintresse."

 

2X3 -DVD
Njutafilms har tagit på sitt ansvar att ge ut, citat: "gamla och nya svenska filmer som på grund av sitt ämne, inspelningsformat eller historik är svårtillgängliga". Tack för det televerket. Det är ett beundransvärt intiativ!

Först ut är 2X3 som presenterar två kortfilmstriologier. Bakom kortfilmerna står herrarna Nicolas Debot och Micke Engström. Engström har gjort tre korta sience-fiction-filmer, åtminstone någon av dem har gått på SVT om jag inte missminner mig. De är alla märkliga och samhällskritiska, men fantastiskt välgjorda. Speciellt den sista i raden, I.D.B.A.V., imponerar vad det gäller specialeffekter och när man läser i texthäftet berättas det att filmen tog fem år att färdigställa. Det roliga tar tyvärr slut redan efter femton minuter men det hindrar inte I.D.B.A.V. från att vara en av skivans ljusaste stunder.

Nicolas Debots filmer skiljer sig drastiskt från Engströms. Debot blandar friskt chockeffekter och naken hud för att lämna något samhällskritiskt i det grumliga bakvattnen. Ibland går budskapet fram, men ofta sitter man mest som ett frågetecken. DVD-skivan är utrustad med lite extramatrial. Här finns bland annat en bunt kortfilmer signerade av samma upphovsmän som paradoxalt nog, i vissa fall, är nästan bättre än huvudmaterialet. Mer extramaterial hade inte skadat. Det hade varit kul att höra upphovsmännen berätta om och kommentera sin kortfilmer.

Det är ingen lätt uppgift att sätta ett rättvist betyg på en såhär annorlunda och innehållsrik dvd. DVDn är definitivt värd att kolla upp bland er med specialintresse för kortfilm, svensk independentfilm eller bara sådant som är annorlunda.

Daniel Lenneér

(Recension tidigare publicerad i tidningen Codex/Widescreen)

<< Tillbaka