Star Wars Underworld: The Yavin Vassilika
Dark horse comics , 2001


Star Wars Underworld: The Yavin Vassilika (SWU:TYV) är den inte helt korta och okomplicerade titeln på en såkallad "traded paperback". 5 st tidningar som tillsammans bildar en serie har samlats i en bok. Tidningarna släpptes 200-2001 och samlades in den här boken 2001. Jag fiskade upp den av en tillfällighet, långt senare, och köpte hem den med en genombläddring som enda försmak. Varför kommer recensionen att kasta ljus över.

SWU:TYV utspelar sig innan händelserna i A new hope. Mer specifik är inte tidsangivelsen, men serierna verkar ändå leva lite sitt eget liv utanför "canon".

Handlingen är korthet som följer: Tre Hutter super till hemma hos Jabba. De bestämmer sig för att tävla om vem som kan skeppa hem "The Yavin Vassilika", en mytomspunnen och otroligt dyrbart föremål. Eftersom de är Hutter jobbar de naturligtvis inte själva utan hyr in galaxens bästa skum för att göra grovjobbet.... Det drar i sin tur in en rad kända karaktärer i handlingen. Han Solo, Chewie, Lando, Boba Fett, Greedo, IG-88 och hela gänget.
De får dessutom sällskap av två helt nya karaktärer. Mystiska och undersköna Jozzel Moffet
och den maskförsedde Tusken raider-prisjägaren Sardu Sallowe. De ingår i olika grupperingar, hyrda av olika Hutter och ska alla fixa hem samma skatt.

Handlingen är egentligen inte mycket mer att orda om. Egentligen är den sekundär. Det som är slående är istället teckningarna. Det var de som tilltalade mig och gjorde att jag köpte SWU:TYV. Carlos Meglia tecknar Star wars som ingen annan. Stilen är en blanding av cartoon, grafitti och trendiga Marvel-manga. Resultatet är helt fantastiskt. Perspektiven är extrema. Meglias maneér när han tecknar textilier, växter, händer och miljöer är fullkomligt bländande.
Visserligen är det säkert en fråga om älska eller hata. Men jag väljer att älska stilen. Måste karaktärerna se ut som de gör i filmerna? Tänk igen. Publiken, fansen, identifierar lätt vilken figur som är vilken. Carlos Meglia har leker loss med det faktum att alla redan kan konventionerna.
Aldrig har till exempel Chewie och Greedo varit coolare och funkigare och SWU:TYV är 100% serietidningsunderhållning.

Sammanfattningsvis
Gillar man serier som inte sticker under stolen med att vara just serier. Vill man prova annorlunda och snyggt tecknad Star wars. Då är SWU:TYV given!

//Daniel
april 2007

(recension skriven för fanzinet Wierd Quest)


Tillbaka