THE R.CRUMB HANDBOOK
Bok//MQ Publications 2005


En biografi-handbok om och med the über el mastro Robert Crumb. Det säger väl egentligen allt. Ett givet köp för oss som känt oss lite vilse i en djungel av konstiga Crumb-titlar som liksom vill ha "det bästa" samt en helhetsbild över den märkliga mannens konstnärskap.

Att gubben verkligen är en konstnär står snart klart. Hans stora produktion och hans skicklighet slår många andra mer kända konstnärsnamn, om man frågar mig. Därför är The R.Crumb handbook inte bara en bra biografi över en serietecknare. Det är en bra konstnärsbiografi. Faktiskt bland de bästa jag läst.

Utformningen
Lite obegripligt är det trots allt att man utformat boken som en handbok. Varför? Den är för stor och tjock för att vara ritigt portabel och många av serierna hade mått bra tv att tryckas större. Lite större format och lite färre sidor hade således varit optimalt, även om boken i sitt nuvarande utförande är förbaskat snygg.

Innehållet
Robert Crumb definerade mer eller mindre den alternativa serieröreslen under sextio- och sjuttiotalet. Vad man än tycker om honom är han svår att bortse från. Det gör att mannen har en status inom serievärlden som Picasso eller Matisse inom det moderna måleriet.
The R.Crumb handbook visar också upp hela Crumbs register. Från rent perversa snuskerier, till vardagsrealism, till experimetella abstraktion, till "de kommersiella" tilltagen. Naturligtvis ägnar Crumb sida efter sida att fortsätta spy galla på Fritz the Cat-filmatiseringen. Feministerna och konstkritikerna får sig också en släng av sleven. Som vanligt, med andra ord.
Här finns kort sagt det mesta. Det är både bokens styrka och svaghet. Är man intresserad av en viss epok eller ett visst material så sveper det fort förbi. Dessutom får man lite en känsla av att sett och hört det mesta förut. Filmen Crumb levererar i stort sett samma innehåll, äben om den här boken går lite mer på djupet till exempel när det gäller Crumbs barndom.

Boken innehåller mycket serierna (det är definitvt ett lättare och billigare sätt att få tag på guldkornen än att börja samla gamla Zap-tidningar!), men också mycket teckningar, fotografier och målningar. Visuellt och grafiskt plockar den här boken full pott.

Extra krydda
Nu har det här med "extramaterial" letat sig in i de tryckta medierna också. Och det är ju alltid trevligt, om man är nörd. Med boken följer en musik-CD med som innehåller inspelningar som Crumb själv medverkat på genom åren. Om man går igång på bonnig jazz gillar man nog musiken. Men skivan har ändå ett värde som jag ser det. Det känns helt enkelt som man får lite mer inblick i Crumbs konstnärsskap genom att även höra hans musik.
Dessutom får man ett Crumb-bokmärke. Och det behövs. Boken är tjock, som sagt.

Sammanfattningsvis
Ska man läsa en bok om Crumb, och det ska man, om man har det minsta intresse av "alternativa" serier, ska man läsa The R.Crumb handbook. Omfångsrik, snygg ock komplett. Lite mer av de bästa bitarna, lite mer djuploplodande och den femte skallen hade kommit. Nu blir det bara fyra. Men fyra starka.
//Daniel
oktober.2006

(recension opublicerad, exklusiv på lenneer.se)


Tillbaka