Betyg:
4

"Utlämnande, personligt och otroligt bra."

 

Peepshow: The cartoon dairy of Joe Matt -seriealbum
Tv-serien Simpsons skapare, Matt Groening, säger sig vara en fanatisk beundrare av Joe Matt.
Det är inte konstigt alls, om det är sant. De flesta människor som tycker om roliga serier borde tycka om Joe Matt om de bara gav karln en chans.

Joe Matts självbiografiska serier från sent åttiotal och tidigt nittiotal samlas i den här boken. Till största delen är det ensidor. Det blir tydligt när man läser det här albumet vilken trendsättare Matt varit.
Serierna är självbigrafiska och får de lyckas allt som oftast få ihop en knepig ekvation. Joe Matts serier är alltid dråpliga, utelämnande, ångestladdade, varmt mänskliga och vanisnnigt roliga - på en och samma gång!

Trots titeln är det inte frågan om någon tradiotionell dagbok, seriesidorna är visserligen märkta med datum med så mycket rent "dagbokberättande" är det inte frågan om (Joe Matt har provat det sättet att göra serier på också. De serierna finns samlade i The poor bastard, också mycket bra). Serierna är mer av karaktären; "Nu ska jag berätta för er om...".

Ska man säga någonting negativt som inte rör innehållet men produkten, måste jag anmärka på bokens kvalitet. Eller snarare brist på kvalitet. Vid andra bläddringen sprack limbindningen i ryggen.


Daniel Lenneér


(recension opublicerad, exklusiv på lenneer.se)