berättelsen om en resa ut i det okända...


I september 2009 var det 10 år efter det monumentala datumet 9.9.99 då SEGA släppte sin konsol DREAMCAST. En konsol man inte riktigt förstod sig på eller vågade köpa. Den fascinerade och den skrämde en ung rabiat Nintendo-fanboy...

Den har kallats världens bästa konsol någonsin, men är en av de sämst säljande. Världen var inte redo för SEGAS visioner.
Dreamcast brann intensivt och dog ung, år 2001.
SEGA Dreamcast blev SEGAs sista konsol.

Men Dreamcast var mer är en stolt sista krigare i ett oheligt krig.
Det är retrofuturism.
En utopi skapad 1999.
Det är SEGAs testamente gjutet i vit plast.

Dreamcastaway är min loggbok som jag skrivit löpande på resa med Dreamcast. Följ med. Bli min reskamrat.


<< bakåt

18 december 2013

 

12 december 2013

Ny portalsida för Dreamcastaway!

Jag har gjort en "portalsida" för att samla ihop det som har med Dreamcastawayprojektet att göra. Det börjar bli en del!


Sidan hittas här:
http://dreamcastaway.lenneer.se/

17 november 2013

Det var mycket DC i helgen. Först unboxade jag och moddade den japanska Dreamcasten när den kom. Jag gjorde en video om det äventyret i form av Dreamcastaway Webb-TV Avsnitt 4. Kort unboxing och lite moddning blev namnet och temat på avsnittet.

Det kan du se här:
http://www.youtube.com/watch?v=SD5-e8iKY9s

Jag noterade under ingreppet att fläkten var större och av alluminum i den japanska DCn! Se bild. Vilken koloss!


Nu har jag tre Dreamcast! Nördigt värre!


Gränssnittet på den japanska DCn ser ut såhär. Det är sig likt, bortsett från de japanska tecknen.Project Berkley
Vad är detta? Det är faktiskt demon för Shenmue! Den hängde med den japanska utgåvan av Virtua Figther 3tb när Shenmue bara var ett flummigt "RPG och fightingspel i kombination" och det är kul att numera ha denna demoskiva i samlingen.Vad innehåller då projekt Berkley? En spelbar demo? Nä. Långt därifrån. Den innehåller film. Film och prat. Tyvärr är pratet till 100% obegripligt om man inte förstår japanska. För en SEGA- och Shenmue-nörd är det ändå lite julafton.Det här är ju ur-Shenmue! Det första världen såg och fick veta. Typ.

Yu Suzuki pratar mycket, länge och med seriöst tonfall. Det här är en allvartyngd man som sysslar med seriösa saker! Det gillar. Bland annat benar han ut FREE-begreppet.(Det förstår man utan att förstå japanska) Han pratar om det vi idag kallar open worlds egentligen.Massor med production art visas i form av bildspel. Dock inte en enda bild på Ryo Hazuki... Var han hemlig?En trailer för själva spelet får vi se. Vi får se fighting, drakspeglar och ångestvrål i regn. Folk fick en teaser av vad som var i görningen.De tidiga Shenmueklippen är intressanta för det ser ut som Saturn-grafik mer eller mindre... Det är naturligt. Man visste inte vad Dreamcast gick för tidigt i processen. Project Berkley/Shenmue började dessutom utvecklas redan för Saturn. På Youtube finns tidiga rörliga bilder att söka fram.

 

13 november 2013

Japaner, japaner, japaner...

Haha. Jag ahr gjort en sjuk sak. Men det var så billigt så jag kunde inte låta bli. Jag har köpt en japansk Dreamcast. 205 kr. Tillsammans med fyra spel tyckte jag det var riktigt superfyndigt. Än har jag itne pluggat i den och spelat den med köpet har redan avrit värt sin vikt i guld ändå! Kul att ha en DC med den rätta orangea loggan och de japanska spelen är julafton att bara titta på...


Jag kostade på mig en PAL strömdel (för 125 kr) som jag ska skruva in i helgen (räkna med en video om det!). Då går DCn att köra på svensk ström sedan, vilket är bra. Slippa dona med adaptrar och skit. En adapter kostar en hundring i runda slängar, så det är lika billigt att byta strömdel i stort sett.

Vad ska jag då ha en japansk DC till? Ja. Bra fråga. Spel som inte finns i EU/PAL kanske? Billiga spel kanske? Schmups (stavning) kanske? Typing of the Dead kanske?


11 november 2013

DreamcastAway - på papper!

Jag har gjort slag i en sak jag länge tänkt göra.Äntligen! DreamcastAway - på papper!

Ett fanzine om Dreamcast. DreamcastAway #1, begränsad upplaga (20 ex.) tillgänglig nu.
12 sidor. A5. Färg. Pris, vette fan. En tjuga kanske! Jag kommer nog inte att sälja speciellt många.Ur innehållet:

Personliga texter, Björn Härgestam berättar om sin första tid med en förbokas DC-enhet back in '99, recensioner på nygamla spel (Jet Set Radio remake och Sturmwind), guide för att laga random-reset-problemet, fanserie av Jimmy Bäckström med mera.

Kort sagt: Inget tjafs - bara Dreamcast!
Dra ett mail (daniel(a)lenneer.se) om du vill ha ett ex!

 

5 november 2013

Kanske bäst...

Concept Entertaiment har en massa SEGA i allmänhet och en massa Dreamcast i synnerhet. De säger att de kanske är bäst... Det kanske de är, vad vet jag. Ett alternativ om du vill köpa DC-spel och prylar bekvämt och enkelt är de åtminstone.

 

 

11 oktober 2013

Nya DC-inköp i Karlskrona

Förra veckan var jag i Karlskrona, det föranledde oväntade Dreamcastrelaterade inköp!

Den eminenta butiken Peddas Records saluför begagnade vinyl, CD, musik-DVD och retrospel.Tidigare har Nes och Snes så gott som alena dominerat hyllorna, men nu hade mycket SEGA-prylar letat sig in till min stora förtjusning! Bland annat denna ståtliga hylla!Förutom en hylla med Dreamcastspel fanns även lite Mega-CD och Saturn. (beklagar dålig bild ovan. Mitt Instagram komprimerade sönder den.) Och mycket Mega dricve och Master system! Tyvärr var en del titlar på tyska, så man fick se upp. Men jag har köpt med Mega drive, nåt spel till den och flertalet Nes-spel hos Pedda. Väldigt trevlig butik. Väldigt humana priser, överlag. Eller... Vette katten om 200 kr för ett DC-spel är så humant ifs... Men jag plockade iaf upp ett fint ex av Headhunter till detta pris. Headhunter är ett svenskutvecklat spel från spelstudion Amuze som lanserades som en "Metal gear Solid-dödare". Vi snackar stentufft agentspel. Lite smyga, lite tuffa gadgets, lite köra motorcykel, lite bära solglasögon bara för det är ballt... lite sånt. Mer utförlig recension följer när jag spelat mer! Verkar dock vara ett ambitiöst och förbisett spel, på tunga 2 skivor. Spelet släpptes även på PS2, vad det verkar. Jag vet inte om det sålde ok eller fick fina recensioner. Det är ett ganska historielöst spel i min bok. Ska bli spännande att spela det mera.


Sedan trillade jag förbi GAME och kollade nyfiken in deras ganska färska retrohylla.Bra sortiment och humana priser även där! Till min glädje hade de några Dreamcastspel dessutom! Eller... Bara två i ärlighetens namn. Men ändå! Ett av dem var Resident Evil: Code Veronica som jag saknar i min samling.

Tyvärr var Resident Evil Code Veronica-inköpet ingen succé. Spelet fungerade nämligen inte. Antiklimax. torkade av skiva 1 noga och provade den i två olika enheter. (Eftersom man är nörd har man ju mer än en enhet...) Den ville verkligen inte starta. Helt repri skiva, men den bara snurrade och tog dig tillbaka till startmenyn efter att ha visat SEGA-logon i ett antal sekunder. Provade 5-6 gånger. Torkade. Bytte enhet. Upprepade. Lönlöst. GAME fick tillbaka spelet. Bra att de har garanti även på begagnad retrospel! Men surt att inte få ett RE:CV när man har förväntat sig det! Jag får gå upp på vinden och hämta Gamecube-versionen jag har när andan faller på, helt enkelt.

 

6 oktober 2013

Mina DC-spel

Avsnitt 3 av Dreamcastaway som videoblogg/webbserie. Jag går igenom mina spel.

 

24 augusti 2013

Dreamcastaway tas till nästa nivå

Avsnitt 1 av Dreamcastaway som videoblogg/webbserie.

 

15 juli 2013

DC-relaterat just nu
Spelar Jet Set Radio HD-remake på Xb360. Även lite Sonic Adventure. Blev sugen på det igen efter att ha läst en bra retro-artikel i Level 86.

Efterrapporter

Dreamcastaway-loggen har kommit sorgligt på efterkälken under 2013... Jag kompenserar med lite efterrapport.

Den 22 maj var jag på Retrospelmässan i Göteborg! Det är mässan som bara växer och växer. Intresset för retrospel verkar aldrig sina. Det verkar bara växa. Och det är förvånansvärt mycket kids, inte alls bara gamla gubbar på 30+.Kön ringlade sig runt Erikbergshallen dagen lång. När jag kilade hem vid 15-tiden var kön fortfarande lika lång! Ryktesvägen hörde jag att många köade så länge som tre timmar! Själv kom jag 20 min innan mässan öppnade och köade kanske 80 min. Jag kom rätt lindrigt undan egentligen.Tyvärr var det lite skralt på DC-fronten på mässan... Jag såg nåt spel här och där, men ingenting som tilldrog större intresse. Dock fick jag tag på ett fint ex av boken "Drömspel" för 200 kr. Det kändes bra. Kul grej att ha.Här spelas det Dreamcast LIVE på mässan minsann! Jag tror det var Powerstone som spelades.SIS13
Sista helgen i april var jag på Stockholms Internationella Seriefestival och krängde fanzines. Jag sålde också några DC-knappar och promotade Ångestspel. Min tes att serieintresserade och TV-spels-intresserade i mångt och mycket är samma människor visade sig stämma. Tyvärr var inte Ångestspel Säsong 1 DVDn klar då, så jag kunde inte kränga den. Det hade nog gått bra annars.

 

11 december 2012

SEGA-Vinyl

En del nördprylar skapar oundvikligt ha-begär... Vad sägs om den här vinylen med SEGA-relaterad musik? Jag hittade den på en webbsida av en slump när jag letade efter skivomslag. Hittar jag den i verkligheten köper jag den!


 

10 december 2012

Out of control II

Det coolaste DC-relaterade easteregget på mycket länge! Sega-bloggar har försökt hålla det som en hemlighet, men eftersom det är all over internet och spelet har varit ute ett tag vid det här laget är det väl ingen hemlighet längre.

I Sega All-Stars Racing Transformed förvandlas ett av fordonen till en speedboat i form av DC-kontroll vid kontakt med vatten!!

 

16 october 2012

Out of control?

Jag var på Tradera och letade VGA-box. Hittade inte det, men hittade dessa spejsade och lite märkliga tredjeparts-tillverkade handkontroller till Dreamcast. Ögongodis.

 

6 september 2012

Coola och ovanliga DC-objekt på Tradera


Noterade några coola och ovanliga DCobjekt på Tradera nu. Till exempel denna brutala bastard;Utgåvan av Shenmue nedan måste nästan vara en promo. En s.k. promotial copy som går ut till tidningar etc. innan den officiella versionen av spelet släppts. Det kan vara fyndläge, för den tillräckligt nördige. Den är visserligen inte speciellt vacker, men om det är en promo lär det inte finnas alltför många. Ska bli kul att se vad denna utgåva går för. Hittills är priset 130 kr. En vanlig utgåva av Shenmue brukar kosta ca 250 kr.

 

7 aug 2012

Gamla nyheter

Ett gammal skön text ur tidningen Super Play. (vet tyvärr inte nummer och år på tidningen, knyckte bilden från loadings forum där folk scannat sina favoriter)

Läs och njut:Jag tycker klippet säger lite som spelpressen back in the days också... Här presenterar man alltså skvaller som det kanske ligger ett korn sanning i som kommer i dagen om kanske två år... Det är många lager av kanske och spekulation i det!Och inte ett korn av sanning skulle komma i verkligheten. Tänk sådant skvaller i dessa internettider.

 

28 juni 2012

Sega stänger ner...

Sega stänger fem kontor över hela världen och ska satsa på blott fyra varumärken framöver.

http://loading.se/news.php?pub_id=20124


Snart är Sonic den sista spillran de klamrar sig fast vid... Tragiskt.

Folk undrar hur det går med samarbetet med Platinum games. T.ex. Bayonetta och Madworld (inte skitbra, men minnesvärda av olika anledningar) stod det Sega på.

 

11 maj 2012

Klart han gör!

Om jag ska screentrycka t-shirts någon mer gång är det bud på att trycka en sån här tisha. Jag bara älskar den. Jag kan inte sluta le när jag tittar på den. 

28 mars 2012

Bangade billig sticka...

Skägget. Stickan låg seriöst på 10 kr in i sista minuten. Det var riktigt guldläge på en billig sticka. Jag tyckte den såg lite skum ut. Knapparna såg lite märkliga ut och varianten av loggan hör inte till vanligheterna.Jag bangade. Lite synd att jag inte biddade. Ångrar mig redan. 56 kr är inget, men portot är saftigt. En halvrisig sticka är egentligen vad jag vill ha. Då kan jag nämligen bygga ett eget DC-kabinett! DC + Sticka + TV + plywood. Done.Annars spelar jag inte mycket DC nu. Inget alls faktiskt. Fritiden fullkomligt förintas av fritidsprojekt i form av filmer och serier nu. Jag har ett ganska färskt Mass effect 3 köpt på releasedagen i Xbn som jag knappt hinner röra...

 En frusen dröm

Spelar det någon roll att man gör världens bästa spelkonsol om ingen köper den? Faktum är att världens bästa konsol släpptes för mer än tolv år sedan. Och nästan ingen köpte den.
Att Segas Dreamcast aldrig slog är en av spelhistoriens mest tragiska paradoxer. Hade den slagit kommersiellt är det inte omöjligt att vi haft en annan konsolmarknad idag.

Dreamcast släpptes 1998 i Japan och 1999 i USA och Europa. Det var fantastisk teknik i vit plast som föddes in i en oförstående värld. Kontrollen ansågs stor och klumpig. De nyskapande spelen ansågs konstiga. Tredjepartsstödet svek.

Det smärtar i efterhand. När Sega äntligen kraftsamlade och gjorde något bra var timingen helt fel. 1999 var världen helt enkelt inte redo för Segas visioner. Folk kring millenieskiftet ville hellre ha en DVD-spelare att titta på film med än spela spel online. Följden blev att spelarna hellre väntade på Playstation 2 än satsade på Dreamcast. Jag ska inte säga något. Jag var en lika god kålsupare. Jag satt med en N64 i knät och stirrade tjurigt in i väggen när Sega generöst dukade upp framtiden. Framtiden var helt enkelt inte tillräckligt intressant.

Det återtåg Sega hoppades på blev en svansång. Fallet och förlusten blev gigantisk och spiken i kistan för Segas hela hårdvaruproduktion. Orsakerna diskuteras fortfarande, men man ska inte glömma att Sega långsamt grävde sin egen grav. Efter sucén med Mega drive hade de matat den trogna publiken med tre besvikelser. Mega CD, 32X och Saturn. Sega hade helt enkelt sålt dyrt skräp lite för många gånger. När Dreamcast kom var inte ens de egna leden lojala längre. Det var först när det var för sent som kärleken åter växte sig stark.
På nätet lever drömmen om Dreamcast 2 nämligen fortfarande. Söker man på Youtube hittar man mängder av fejkade promotionklipp och påstådda designprototyper. Det hjälper inte hur många gånger Sega dementerar. Det finns de som fortsätter tror på mirakel.

Varför har då Dreamcast fått så stor kultstatus? En maskin med många fantastiska spel naturligtvis. Segas sista, som sagt. Men konsolen var mer är en stolt sista krigare i ett oheligt krig. Det är konsolhistoriens rockstjärna. Dreamcast levde kort, brann intensivt och dog ung.

Idag står Dreamcast och allt kring konsolen för retrofuturism. Det är också en förklaring till att den fortfarande är älskad. Vi ser tillbaka och ser en utopi skapad kring 1999. En tid innan världen förändrades av terroristhot, rädslor och ekonomisk kollaps. Ett minne från en tid då vi trodde på framtiden. Då vitt verkligen var det nya svart.

Dreamcast är Segas testamente - allt Sega ville och var - gjutet och förseglat i vit plast.
En tung kontroll. Ett surrande hjärta. Och en frusen dröm.


(publicerad i Blekinge Läns Tidning, tisdag 7 februari 2012)

 

09 februari 2012

Dreamcastaway i tryck

...skulle man kunna säga. Det var väl oundvikligt. Jag har skrivit krönikor om spel och spelkultur i Blekinge Läns Tidning sedan i höstas. Förr eller senare skulle det bli en krönika om Dreamcast. Det blev en i tisdags. Naturligtvis blev det en del formuleringar och klyshor som rullat här. ni som har läst här kommer att känna igen er.En kort text som varit mer än två år in the making, skulle man kunna säga... 245 kärleksord. En dåres försvarstal. Kärleken är blind.

Jag väntar några dagar och lägger upp den i sin helhet här, tänker jag.

 

11 december 2011

DreamCastawayFanart!

Nu är det december med alla julkalendrar och skit som hör till! Döm av min förtjusta förvåning när jag såg att min kompis Jimmy stoppat in lite Dreamcastaway-fanart i sin blogkalender! Faktiskt den första Dreamcastaway fanart som gjorts, mig veteligen.


Att Jimmy dristade sig till den här bilden har nog att göra med att han själv blivit Dreamcastägare! Grattis till ett bra konsolköp, säger jag! Jag befarar också att jag inte kommer att ha en suck i Chu chu rockets nästa gång...

I övrigt har jag fått hem lite nya ångestspel till DCn som jag ska sätta tänderna i och lagt upp en sida med mina pins. Jag tänkte jag skulle boosta mina DC-pins på ett par nördforum och se om någon vill ha dem.

 

28 november 2011

Sjukt dyr DC-mugg!

En sån här mugg med DC-motiv kan man bli stolt ägare till på Tradera. Det vore nåt att sörpla kääf i det! Riktigt 400 kr vet jag dock inte om det är värt...

Är det inte sanslöst dyrt för en mugg? Någon som vet om det är en ovanlig eller limiterad pryl?

 

10 november 2011

Dreamcast merch!

Jag har tagit fram ett helt gäng pins/knappar/badges med nördiga motiv! De flesta är hämtade från mina serier och/eller filmer men några stycken bär nördigt litteratur- eller speltema.

Här är de spelrelaterade designerna.

- "Keep the Dream(cast) alive" DC
- "Swirl" DC logo
- LJN Toys Ltd. logo(LJN är kända som företaget bakom regält sugiga NES-spel som blivit aktuella igen genom AVGNs spelrecensionsvideos på senare år. Spelen är faktiskt inte sugiga som det sägs... Eller... Jo. En del är det. Men en del är faktiskt spelbara. Riktigt roligt ironiskt med en LJN-knapp dock!)

Knapparna/pinsen/badgesen är i det "vanliga" 25 mm-utförandet.

Knapparna kan beställas av mig för 10 kr/st + porto 6 kr. Upplagan på varje motiv är strikt limiterad. Dra ett mail till daniel(at)lenneer(punkt)se om du vill ha dem!

 

23 oktober 2011

DC-status: Spelar Marvel vs. Capcom 2 på DCn när andan faller på. Försöker spara ihop poäng att låsa upp de balla karaktärerna. Dessutom spelar jag Shenmue 1 när den andan faller på. Är snart på sluttampen av min andra genomspelning där. Knäcker extra i hamnen just nu. Slängde även i Sega Bass fishing förra veckan. Härligt flummigt spel.

Prototyper
har varit ett uppskattat inslag här på Dreamcastaway! Faktiskt. Det är det jag har fått mest kommentarer om. Härligt nördigt att fler uppskattar vägen till varför en konsol ser ut som den gör.
Därför droppar jag två stycken design-prototyper till. Hederligt uppsnokade och snodda på internätet. De ligger mycket nära den sutgiltiga designen. Fjäran från "ufot" och "vattenspridaren".
De är bastarder. Den svarta visar tydliga släktskap med Saturn. Den vita har inte riktigt hittat formen.
Men de är nästan, nästan framme...


 

10 augusti 2011

Spelar inte sådär jättemycket Dreamcast, handen på hjärtat... Jag har ju köpt en Mega drive som stjäl min dyrbara retro-tid. Men Shenmue åker fram ibland och Jet set radio. Och Crazy taxi, senast idag. Det är spel som är svåra att leva utan.

Jag tryckte i en VMU jag köpte för en tia på Tradera för ett tag sedan. Där ligger sparfiler från 1998. På nåt sätt känns det som en memo från en annan DC-spelare. En inblick.
Sparfiler till House of the Dead 2, Zombie Revange. Vad har jag för nytta av dem? Ingenting. Tillfälle att testa den läskiga delete all-knappen... 

12 juni 2011

Återbesök i SHENMUE 1
Jag har återvänt till Shenmue. Det första spelet. Vid andra genomspelningen blir jag hänförd av dels musiken - som höjer det som kunde stanna vid ett stelt och segt äventyrsspel - till en upplevelse.
Dels detaljrikedomen och mängden nördiga detaljer SEGA stoppat in för att flörta med sin historia.


Retro-nördiga detaljer i Shenmue i urval:

- Anteckningsblocken som man hittar hemma i huset är av märket MASTER SYSTEM - även känd som Nintendos 8-bitarskonsol. Jag hoppade högt av lycka när jag såg detta första gången.**

- Hemma hos Ryo finn en SEGA Saturn att plocka fram under TVn. Oklart varför dock. Det borde vara en MarkIII eller en MASTER SYSTEM med tanke på att året i spelet är 1986.*

- Hemma i huset finns en poster med Virtua Fighter-motiv.*

- Man samlar Virtua fighter- och Sonic-figurer från automaterna.*

- De (enda) spel som går hem i arkadhallarna i båda Shenmue-spelen är så klart Yu Suzuki-produktionerna Hang-On och Space Harrier.*

- Cigaretterna i Shenmue finns i två märken: MarkIII - efter SEGAs 8-bitare i Japan och deras första konsol. KATANA - efter projektnamnet för Dreamcast och tillika Dreamcast-processorns namn. Alla nördar som plockat isär en Dreamcast vet att man kan utläsa "KATANA" tryckt på moderkortet.**

- Spelets huvudperson heter Ryo Hazuki - en uppenbar parafras på Yu Suzuki. Det sägs att Yu såg sig själv som ung i en dröm och att det blev startskottet för spelprojektet. **

(Uppdaterar eventuellt med fler retronördiga iaktagelser. Vet du några fler? Let me know!)

* Uppenbar referens
** Nördig referens
*** Supernördig refrens deluxe

 

9 juni 2011

Yu Suzuki talar ut
Det här inlägget borde kanske handla om E3. Istället blir det en "gammal nyhet". Ingen Dreamcast 2 utannoserad på årets E3 heller. Det är det viktiga. SEGAs presskonferens streamades inte heller vad det verkade som. De presenterade ändå bara skit. Nya Sonic Generation lär vara som nya Sonic-spel brukar vara: Först tycker man de är bra. Tjugo minuter senare inser man att de suger. Det är den blå igelkottens förbannelse.

Hursomhelst!

LEVEL 60 hade en artikel och en intervju med mannen, myten, Yu Suzuki. Jag lovade att återkomma i ämnet, glömde bort det, gör det nu.

Texten är förstås löjligt intressant. Shenmue-spelen - och därmed även Dreamcast - framgår som självklara milstoplar i spelhistorien mer för varje år som går. Yu Suzuki hann med att göra Sega marknadsledande med specialbyggda arkadkabinett innan han brände 100 miljoner på spelhistoriens största ekonomiska fiasko och tvingades in i skuggorna.
- Hade jag börjat göra Shenmue idag hade det varit enkelt. Jag hade bara kunnat be om en öppen värld som i GTA så hade alla förstått vad jag menade.


Vad han säger är att allt vi kallar "sandlådespel" idag kommer ur Shenmue. Det hade varit hybris om man bortsett från det faktum att det är sant.
Yu Suzuki själv tvivlar inte på sin egen betydelse:
- Det sägs att Shigeru Miyamoto är de moderna spelens pappa. Jag antar att det gör mig till mamman.

Yu Suzuki spelografi:
Hang-on
Space Harrier
Out Run
After burner
Virtua fighter
Virtua fighter 2
Virtua fighter 3
Shenmue
Shenmue II
Virtua fighter 4

Megakörd
En sak till... Jag har skaffat Mega drive. Första versionen. En vansinnigt cool konsol med mycket grymma och billiga spel. Jag panerar att starta en sån här nördig loggboksida om den konsolen också. Jag tänkte den skulle heta Megakörd.

 

16 maj 2011

Gamespot Dreamcast Retrospective
Dreamcast Junkyard gör ett bra jobb att samla allt det bästa och mesta från Dreamcast-världen - ska man vara cynisk gör DCJY mitt arbete med den här sidan överflödigt - men endast här får man det DC-nörderi på svenska och med en personlig ton.
Nu har de postat upp Gamespots Retrospective om Dreamcast, en 16 min lång mini-dokumentär. Och det kan vara den bästa och mest innehållsrika DC-dokumentären som gjorts.
Se den, om du är den allra minst alilla gnutta intresserad! Sjukt bra.

http://www.gamespot.com/dreamcast/action/soulcalibur/video/6312313

 

6 maj 2011

Shysst hylla!
Vi har tryckt in ännu en Billy-hylla i lägenheten och då fick DC-spelen en plats istället för att stå och drälla lite varstans. Tre hyllplan tar mina DC-spelupp. 24 st spel i dagsläget. Då har jag samlat såna jag vill spela, i första hand. Inte köpt för köpandets skull.Okej då... Några har jag väl köpt mest för köpandets skull. Men de flesta ville jag prova.


Bäst: Jet set radio och Shenmue
Käsast: Toy racer och Quake 3


3 april 2011

Yu for you!
Senaste LEVEL har 3Deee som tema. Förutom retro-rockiga rödblå 3D-brillor från 80-talet och en fet artikel om kassa Nintendo-experimentet Virtual boy kan man tydligen läsa om Yu Suzuki. SEGA-legendaren bakom bla. Shenmue påstår suspekt nog att han är spelindustrin mamma. Det ser jag fram emot att läsa om. Jag återkommer när jag läst.

 

26 mars 2011

Köp dig nördstatus och ett samvete
Våra bröder och systrar i det fjärran östern har det inte lätt nu. Scenariot från otaliga Manga-stories och Godzilla-filmer har mer eller mindre blivit verklighet. Jag vet inte riktigt hur jag ska se på det här med att konsumera för välgörenhet, men om man gillar konceptet kan man köpa loss fina Dreamcast-prylar från Sega of America. Det gör man här:

http://shop.ebay.com/segaamerica/m.html

 

15 mars 2011

Nya sketspel!

Jag köpte 3st. Dreamcast-spel för en dryg vecka sedan på Tradera. Till det diskreta priset av 83 kr totalt fick jag dem hemskickade. Jag tror de kostade 15 kr i snitt. Det är lagom pris för sketspel.... För sketspel var det. Vad ska man annars kalla The Spirit of Speed 1937? Ökända utvecklarens LJNs logga stort på fodralet, det är värre än någon varningsmärkning. Till NES har de gjort sig kända för att utveckla spel så kassa att klockorna stannar är man spelar dem. Det är sällan tal och spelupplevelser, mer om tortyr. Ofta filmlicener, Marvel-figurer och wrestling. Jag får vänta tills jag spelat mer innan jag uttalar mig om tSoS1937. Men snyggt intro, rolig idé med racing på Lovecrafts tid och kriminellt långa laddningstider är mina första intryck... Och ett sjukt coolt namn!

WWF Royal Rumble var väl kanske inte heller mitt bästa köp. Dock ganska underhållande var det när bedrövligt ritade polygon-brottare gled runt i ringen (det ser ut som de väger två kilo och har såpa under fötterna!) och våldförde sig hjälpligt på varandra. Det var som två bra saker tog ut en dålig. "Billigt" och "wrestling" tagteamade upp och gav "skitspel" på skam! Hidden & dangerous har jag inte spelat än. Vet inte alls vad jag ska förvänta mig där... Jag är nollställd. Nog bäst så.

 

9 mars 2011

Crazy taxi-seriestripp som tävlingsbidrag
Tidigt imorse var det deadline för DCJYs DC Collection-tävling. Inatt satt jag uppe och ritade en stripp baserad på en spelupplevelse knuten till Crazy taxi. Tävlingen är redan avgjord. Jag vann ingenting. Skit samma. Säger som McMurphy i Gökboet: Jag försökte i alla fall. Det som var bra var att jag fick en rutinövning (gjorde strippen från idé till färdig på 2 timmar och 45 min) och att jag äntligen fick en liten serie med DC-tema ritad. Det är svårt att rita en DC-kontroll snett bakifrån kan jag säga. Det enda som är svårare är att rita flera likadana DC-kontroller snett bakifrån! Det är omöjligt!

En rolig detalj var att det var Ryo Hazuki - killen i Shenmue 1 o 2 - som skickade ut bekräftelsemail från DCYJ. Bra med bekräftelsemail. Bra med just Ryo. Ryo är min idol. Han knallar runt på gatorna och ställer ogenreat samma idiotiska fråga till tusen person utan att skämmas. Han verkar känna alla också. Han bemästrar både motorcykel och gaffeltruck. Och han kan kung-fu!


I uppgiften låg att "vara kreativ" när man berättade om ett spelminne knutet till ett av de fyra DC Collection-spelen. Mitt sätt att vara kreativ är oftast att teckna en bild eller en serie. Eftersom jag skjutit på uppgiften till sista kvällen fick jag gå på infall och Crazy taxi-minnet var det roligaste/starkaste jag kom på för stunden. Sagt och gjort. Med serien följde också ett mail med en beskrivning av händelsen skriven på bästa skolengelska. Kanske blir fler nördiga TV-spelsserier framöver. Tyvärr faller konceptet lite på att de tenderar att bli insnöade och interna... Lite svårt att motivera sig till att göra serier för en så smal nisch... Eller... Borde jag? Jag har faktiskt lite pitchar till serien/konceptet Döda konsolers sällskap liggande...

 

5 mars 2011

Mer DC-vinyl-nörderi!
Jag har snokat upp mer bilder på det på Dreamcast-vinylen. Visst är den skitsnygg! Framsidan och själva den vita skivan tar prist, tycker jag. Stor vill ha-faktor på den här prylen om man gillar både DC och vinylskivor, kan jag säga!
Och man kan faktiskt tävla och vinna den här rariteten! Den, en hoodie med DC-tryck och annan skit. Två tävlingar med samma prispott finns på Dreamcast Junkyard och SEGAbits. Var med i båda. Det tänker jag vara.Ett Demoställ up for sale
I veckan var en raritet uppe på Tradera. Ett demoställ till DC som gick för utropspriset 500 kr. Inte farligt, får man lova att säga. Det kan inte finnas speciellt många i Sverge. Hur många buriker hade DC upp i display och hur många av dessa ställ finns kvar idag? De flesta slogs nog sönder och landade i en container bakom butiken efter DCn dött. 500 kr kunde jag själv tänkt mig att betala, men du ska man ha demoställ ska man gärna bo större än i en liten lägenhet... Det är skitsnyggt, men som sagt, lite skrymmande...

.

 

18 februari 2011

Visst är Dreamcast collection en anledning så god som någon att nörda loss in absurdum. Men i Australien har man verkligen fattat galoppen. Där får man en Dreamcast-vinyl om man förhandsbokar spelet!Jag är oförmögen att redogöra för hur många lager av nördighet det bor i den grejen.... Men det är häftigt... Och jag önskar att jag bodde i Austrailen och inte i f*cking-k*k-Sverige! :-(

Vad får man lyssna på om man sätter nål på vinylen då? 3 låtar från Crazy taxi (inte Offspring dock, de följer av rättighetsskäl inte med i återutgivningen), 1 låt från Sonic Anv, 1 låt från Space channel 5 Part 2 och 1 låt från SEGA Bass fishing... Säkert musik man klarar sig utan, men som samlarpryl har Dreamcast-LPn svårslagen coolhet!

 

8 februari 2011

Drömmen om Dreamcast 2
Drömmen om Dreamcast 2 vägrar dö... På Youtube finns mängder med klipp som säger sig visa prototyper och SEGA-chefer som gång på gång dementerar. Men som sagt. Drömmen och myten lever. Rykten cirkulerar.

Det finns inte ens en promille sanningshalt i prototypbilderna ovan. Personligen tror jag inte att SEGA ger sig in i hårdvarukriget igen.Chansen är obefintlig. Noll. Inte minst eftersom alla de tre befintliga formaten - Xbox360, Wii och PS3 - alla är giganter. Men visste kan man drömma om en blueray-baserad tyst slimmad vit liten DC2a med flaggskepp som Shenmue 3 och Jet Set Radio eXtreme... Naturligtvis är den bakåtkompatibel med DC ocg SEGA Net 2.0 är den enda online-tjänst som slår Xbox LIVE på fingrarna...

 

16 januari 2011

I fredags släpptes alla detaljer om Dreamcast collection till Xb360. Spelet kommer att innehålla Sega Bass fishing, Sonic avventures, Space Channel part 2 och Crazy taxi.Grafiken är upphottad och spelen berikade med achivments och sånt.

Åsikterna verkar vara blandade. Dumsnålt, tycker folk. Folk vill ha Shenmue och Jet set radio. Space channel part 2 är ett av de sällsynta och värdefulla spelen till DC - därför är det smart av Sega att stoppa in den här eftersom den titeln antagligen ensam säljer några spel. Sedan är musiken och reklamen borttvättad från Crazy taxi. Kanske är det ändringar till det bätte, men det är inte det oförstörda orginalspelet som kommer här.
Dessutom hoppas man på mid-price och inte fullpris.
Den här samlingen är ingenting jag köper, helt enkelt för att jag har 3/4 av spelen i orginal. Men kul ändå att DC-kulturen får synas och dedikeras ett nytt släpp! Fansen väntar redan på vol. 2. Med Sonic Adv. 2, Jet set radio och Shenmue...

 

12 januari 2011

Ibland springar man på saker som är så genuint super-nördiga att man bara måste älska dem! Eller vad sägs om japanska Dreamcast-serier? S.k. fanmanga. Karaktärer från olika Dreamcast-spel som poserar, dansar och tappar kläderna! Smalt? Nej då... Det är bara det att världen är kall och oförstående inför denna fantastiskt kulturella fläkt ifrån öst...

Se det här vansinnet i Dreamcast Junkyards lilla videorecension:

http://www.youtube.com/watch?v=EjTBY2LxFcc

 

7 januari 2011

Gott nytt DC-år! Lite DC har det blivit 2011. Jag har ju påbörjat omspelning av Shenmue. Dessutom är jag inne på sluttampen på Shenmue II på Xb360. TYVÄRR på Xb360 får jag säga! Inte roligt att hamra in långa serier QTE med den kontrollen, säger bara det...
Ikväll lirade jag även några frenetiska arkad-rundor Crazy taxi. Jag vet inte om jag ska ha dåligt samvete för att "bara" gett det en trea eller eller ej... Jag tycker på ett stt att spelet inte ger mer än så - men det är alltid kul att plocka upp det och spela det. Knivigt spel att sätta betyg på...

Nördigt o bra jubileumsprogram
Idag hittade och tittade jag på det här. Härligt grabbigt, välgjort och - inte minst - nördigt...

http://www.youtube.com/watch?v=bkFpTEbp8EQ

 

14 december 2010

DC-relaterat väskmode vintern 2010

Modebloggaren här för att blogga om en ny väska! Känns helt sjukt...

Alltså... För att ta allt från början. Jag har haft en OH-projektor från biblioteket hemlånad i några veckor för ett konstprojekt. Lyckligtvis är det ingen såndär står plåt-låde-modell som väger två ton och brummar som en fläktcentral; det är en behändig bordsmodell. Den kom i en väska av snyggt snitt och bra size. Precis lagom för en DC, 2 st kontroller, sladdar, VMU/rumblepacks och en näve spel - visade det sig! Jag vet inte om väskan finns att köpa löst - om den gör det är det en lämplig DV-väska, helt klart! (Följdfrågan man kan ställa är ju hur ofta man vill kånka runt på DC, kontroller och en näve spel... Svaret jag har på det är: På tok för sällan!)

På den understa bilden testar jag DC-väskan. Till den bär jag noppriga mjukisbyxor av okänt märke och en t-shirt med Disney-motiv från H&M.

 

13 december 2010

Jag tror inte att jag länkat in den här på DC-loggen någon gång. Det är den bombastiska och löjligt påkostade första reklam-filmen för Dreamcast. Svårt inspirerad av The Matrix visar den att Dreamcast är fullt kapabel till att ta över världen... Målet var att inte spara något krut för att bli en snackis bland rätt människor. Den visades i etern endast en gång, på det ödestyngda datumet 9.9.99. Tyvärr missade jag hypen, för jag bodde i fel land. Jag minns att jag hörde talas om den här reklamfilmen när det begav sig iaf.

http://www.youtube.com/watch?v=FlRPU5XxWlA

 

19 november 2010

SEGA dödar Crazy taxi med SEG taxi...

Apropå min senaste postning med en Crazy taxi-recension har Crazy taxi släppts igen via Xbox LIVE. Och det har inte tålt tidens tand speciellt bra... Det är tragiskt, men samtidigt insiktfullt.

Läs IGNs hårda dom:
http://ps3.ign.com/articles/113/1135760p1.html

Jag tyckte det de skrev om att "gilla Offspring utanför kontexten". Jag förstår precis vad de menar...

I såna här lägen är det läge att sträcka på sig - bli lite patriotisk - och skandera;
Det finna bara ett orginal! Crazy taxi på Dreamcast! Det är inte bra NU. Men DÅ var det sjukt bra!

Jag gillar att Dreamcast-spel ges ut igen på Xbox LIVE Ööörcade och Playstation Network. Jag gillar att det ryktas om en köpeskiva med Dreamcast-titlar. Jag gilllar att man ger ut spel igen oförvanskade. Jag gillar om man ger ut spel remstrade och förbättrade....
Men jag OGILLAR om man ger inte ut dem remastrade med HD och gör dem sämre!


Crazy taxi

Crazy taxi sägs vara ett av de bästa spelen som släpptes till DC. Och det var det nog! Det enkla och snabbspelade arkadupplägget är lätt att greppa och roligt att spela. Grafiken var säkert state of art 1999 och den funkar fortfarande. Man bränner runt i taxi mellan givna punkter, släpper av och plockar på folk och det gäller att tjäna så mycket pengar som möjligt innan tiden rinner ut. Taxichaffisarna är wild and crazy, taxi-åkarna sköna och fartkänslan och bilfysiken håller fortfarande.

Men... Alltså... Kan man byta låt på stereon i bilfanskapet? Jag har inte lyckats lista ut hur och det leder till psykiska men... Om du vet hur, snälla maila mig och berätta!
Samma låtar av Bad Religion och Offspring rullar om och om igen. Vi snackar inte 10 låtar... Vi snackar typ tre! WTF!
Crazy taxi är festen där samma låtar står på repeat.
Spelet är som tonårsfesten som hakade upp sig. Vilken perfekt metafor.
Det är en fördel om du gillar låtarna första gången men inte ens det är en garanti för att du gillar låten är du hört den 1000 gånger...
Jag gillar denna "punk" i lagom dos men Crazy taxi ger definitivt en överdos.

På många sätt är Crazy taxi en kluven upplevelse... Det är ett spel som gör anspråk på att vara lite tufft och punkigt. Samtidigt var det tidigt med produktplaceringar (aka. reklamplatser) i spel. Hur punkigt är det med FILA-kläder...? Och Levis-jeans!? Och fucking Pizza Hut? Hur unket är inte det, SEGA? Att sälja FILA-brallor med Bad Religion... Skämmes, SEGA!Crazy taxi är bra. Men antagligen inte lika bra som det var.

Stilpoäng till ett av de mest stilrena spelomslagen någonsin! Taxi-gult och logga. Me like.Jag saknar djup. Det finns för lite att upptäcka och utveckla. För lite variation. Det + En lika bra jukebox i bilen som den i Brutal Legend - och lite fler och enklare sätt att "tjäna tid" - och den fjärde DCn hade varit hemma. Nu blir det bara tre. Men tre varma...

 

10 november 2010

Jag hittade gamla Super Play i en låda hos mina föräldrar. Jag trodde att jag inte köpte den tidningen i perioden 99-00 när jag var fattig student på folkhögskola, men några strö-nummer köpte jag visst. Kul att läsa texter från tiden då Dreamcast stod för det bästa och för nästa generation! Sjukt kul att läsa spelrecensioner, insändare, skvaller och reklamannonser. Det blir några exempel på det sistnämnda. Jag kommer att återvända till de här SuperPLay-tidningarna, för det finns hur mycket kul som helst att plocka där...

TretusenkronorsDreamcast

Allt var intre bättre förr... Ett valfritt spel, visserligen. Men 3200 spänn för ett DC-paket! Inte får man med en VMU ens...

Prissättning

Stor annons för SPELIA ur SuperPlay. 6 sidor lång! Vad kostar inte det!? Dreamcast sjöng loss på ca 2500 kr när den kom. Och så brukar det ju vara. Next-gen-konsoler brukar vara lite dyrare. Som jag minns det var det bara hardcore-spelarna som köpte DC i början. De vanliga dödliga höll fast i sin N64 eller sin Playstation.

550 kr för ett spel får betraktas som hyfsat standard prissättning. Tur att de sänkte vansinnespriserna på 750 kr som Super-NES-spelen kostade på slutet! De hävdade att optisk lagring på skiva gjorde spelen billigare att ta fram, men spelen till PS, Saturn och DC blev inte mycket billigare ändå. I

 

31 oktober 2010

Ikväll small det igen. En säljare radade upp alla - och jag menar alla - rariteter på ett bräde på Tradera! Det var REZ, Shenmue I o II, Sonic adv. 1 o 2, Skies of Arcadia, Crazy taxi 1 o 2 och arkadstickor...
Jag budade hem Marvel vs. Capcom II. Det kostade 191 kr men det kan det vara värt... Ettan har gått varm och tvåan är visst bara mer och bättre... Det blir nog bra tror jag. Andra dyraste liret jag skaffar till DC. Shenmue sprang loss på mer men det var lätt värt varenda krona...

Jag var lite intresserad av de här objekten också, men priserna skenade iväg för mycket... Kul att se vad grejorna går för och att det finns lite DC-samlare i Sverige trots allt!


REZ tenderar att bli svindyrt när det dyker upp i PAL-version...


28 oktober 2010

Jag ahr pimpat min väska med en SEGA-knapp. Men ingen har påpekat var sig det, min ironiska hårdrocks-tshirt eller mitt slutspelsskägg. Tur att jag inte är modebloggare.

 

22 oktober 2010

Att fixa ett utvik

Jag hittade den här vik-serien i min Photobooth-mapp... Den visar hur jag vikar ihop en pappers-DC som står att finna om man letar längre ner i på denna sida. Av någon anledning tyckte jag att varje moment skulle dokumenteras med webbcamen...Den är nästan lite otäck...

 

21 oktober 2010

The Dream that never was...

Det här är nördigt bortom allt sans... Men jag hittade följande fakta på loading-forumet. Är det sant är det intressant...I begynnelsen fanns två DC-prototyper. En USA-utvecklad som hade kodnamnet Black belt under utvecklingen och en japansk med arbetsnamnet Katana. SEGA valde i sista stund att skrota den amerikanska designprototypen och gå på den inhemska istället. De valde bort DVD-drive och gjorde maskinen svagare på nästan alla sätt, om man ska tro ryktet. SEGA vann anseende. Maskinens vagga stod i Japan och den blev säkert betydligt billigare genom att välja Katana-designen. Man trodde dessutom att man skulle motverka piratkopiering genom att använda en egen standard på skivorna.

"Black belt" (USA)

Processors
CPU : Motorola 604e 375MHz
VDP : 3Dfx VSA-100 166MHz
AUD : Yamaha Audio Core

Memory
Main : 32MB SDRAM
Video : 8MB SDRAM
Sub Caching : 4MB DRAM
Audio : 2MB SDRAM

Optical Disc Drive : DVD
Connectivity : N/A
Expansion : 1 x USB
API - 3Dfx Glide
  "Katana" (JAP)

Processors
CPU : Hitachi 200MHz
VDP : PowerVR Series 2 100MHz
AUD : Yamaha Audio Core

Memory
Main : 16MB SDRAM
Video : 8MB SDRAM
Audio : 2MB SDRAM

Optical Disc Drive : GD-ROM
Connectivity : 56.6k Modem
Expansion : 1 x Serial Port
API : Microsoft Direct3D

Playstation 2 segrade över Dreamcast av flera anledningar, men en stark orsak var DVD-spelaren. Folk som ändå skulle köpa en DVD-spelare köpte PS2. Hade DC haft DVD istället för GD-ROM-drive hade SEGA åtminstone bjudit upp till dans mot konkurenten...

Det intressanta med ryktet är att framtiden kunde sett annorlunda ut om SEGA gjort ett annat val. Hade Dreamcasten varit mer kraftfull och spelat DVD kanske, kanske, kanske vi hade haft SEGA kvar som hårdvarutillverkare idag. Vi kanske, kanske, kanske hade spelat Shenmue 3 på Dreamcast 2-konsoler...

Nu blev det istället drömmen som aldrig blev...

 

12 oktober 2010

Dreamcast in the comics...

Till Bokmässan för ett par veckor sedan släpptes Nasses Nekrozin #17. Tänkt att det gris-fanzinet funnits i 12 år och kommit med 17 nummer, ett seriealbum och ynglat i en webbserie, en samlingsbok med strippar och en 3D-animerad teaser? Snart kommer även ett RPG i 16-bit retrostil till Iphone. Nasses Nekrozin har en HISTORIA...#17 bär speltema. Det är mest dator- och konsol-spel som behandlas under den parollen.

Jag har tidigare berättat här om min och Magnus "Puck" Sundins serie där Sonic kommer till tals. I tidningen kan du läsa den i sin helhet. Fem sidor fika med sanningar sagda. Jag är nöjd. Jag tror Sonic sätter ord på det som de allra flesta utom The Sonic team tycker...


Dagen innan deadline roddade jag ihop den renoveringsserie jag länge funderat på. Den blev inte riktigt så bra som jag ahde hoppats, men den blev i alla fall. Tre sidor pedagogisk renoverings-serie. I serien meckar mitt alter-ego i Nekrozin-världen Straffad konsol. NES, för att vara exakt. Men Dreamcast gör en kort cameo i seriens allra första ruta.

Det sjukaste är att Straffad är en hjärndöd muskelmaskin som bara grymtar och säger ett ord i taget. Så har det alltid varit i Nekrozin-världen. Men när han meckar TV-spel blir han både smart och verbal tydligen! Riktigt sjukt. Men det är så jag jobbar...

Min serie "Renevendo" finns även den att läsa i Nasses Nekrozin #17!


10 oktober 2010

Några ord om Saturn-kontrollen

Jag beställde hem lite Saturn-prylar för ett tag sedan. Tyvärr är ju min Saturn kass, så jag har inte haft någon nytta av dem.
Jag har åtminstone kännt på Saturn-kontrollen nu och så långt gillar jag den skarpt. Den är lätt, den är plastig, men den ligger som en SMÄCk i handen...Styrplattan känns solid. De sex knapparna på högern känns spontant för många. I tex. Street fighter lär de dock funka utmärkt. Axelknappaprna är f.ö.skitskumma... De är knappt tryckbara alls.

Synd att det inte går att plugga den i Dreamcast! Det är först nu som konsol-tillverkarna har brytt sig om att göra sina maskiner bakåt-kompatibla med sina tidigare kontroller. Det är ett rent genidrag att man kan koppla Gamecube-kontroller i Wii, men det är å andra sidan synd och skam att det inte finns två portar var till N64, Snes och NES-kontroller... Traditionellt har konsol-tillverkarna inte viljan. De vill sälja nya styrdon till nya maskiner.

 

9 september 2010

Dagen D

Grattis Dreamcast! Du fyller elva! Du går i femman!Snattade bilden från en Fb-kompis. (Jag tror inte han heller har copy-right på den...)

 

2 september 2010

Bra vibrationer
...
Igår bröt jag ett vibration pack och pluggade i DC-kontrollens andra slot. Ja. De heter verkligen vibration pack. SEGA sket i de snuskiga associationerna... sååå rätt... Det gjorde jag hur som helst rätt i. Crazy taxi fick med ens en ny dimension. Det skakade på bra och gjorde sekundjakterna ännu hetsigare. Det är bra vibrationer i DC-dosan om man jämför med t.ex N64ans samtida. Dessutom är den faktiskt självbförsörjande. Den suger näring ur kontrollen. (Tror jag) Inget batteri behövs. Sånt gillar vi...Dessutom gav de stora vibropacket kontrollen extra tyngd. Plötsligt känns det att hålla en DC-kontroll. Vad exakt väger en DC-kontroll med VMU och vibro? 400g gram. Ja, jag har vägt den. Nästan ett halvkilo kontroll! Enbart vibron klockar in på 80g. Fullutrustad är DC-kontrollen en mäktig pjäs. Det är tyngd, även om man sätter saken i sammanhang.

Här är en jämförande tabell;

DC + vmu + v
DC
Xb360
Wii (mote)
Wii classic
Wii mote + nch
Gamecube
GC Wavebird
Nes
  400g
240g
325g
160g
140g
260g
290g
255g
80g


Ja. Det här är nördigt...

 

29 augusti 2010

En spontan Saturn
...
Eeeh... Jahaaa... Hur gick det här till?

 

28 augusti 2010

Tid för handling...

Som sagt... Random-reset-sjukan kom tillbaka. Jag har haft det på känn. Den här gången skulle det bli konkret åtgärd. Så skedde också. Igår kväll.

Dags för operation. Dags att ta tag i det där random-reset-problemet - en gång för alla! Random-reset-problemet ska DÖÖÖ!

Kåpa av. Unplug the powerboard. (Lätt att börja prata engelska när man gör såna här coola saker...)
Jag fick låta den kallna innan jag gick vidare. Fem minuter tidigare hade jag ju spelat Crazy Taxi på den här maskinen.

15 min senare. Lossar de två skruvarna som håller the powerboard på plats.
Man fick lirka och bruka en viss avgränsad mängd våld för avlägsna the powerboard. Våld och teknik. Men sedan lossnade det. Hmm. Snyggt...

The power board... Det som förser DCn med rå elektrisk kraft. I min hand.
Det är såhär det känns att hålla MAKT...

Här har vi mörkrets hjärta. De omtalade "piggarna". Jag kallar dem dock stift. De är roten till det onda. Det är deras fel att man får random-resets. De oxiderar de små rackarna och det blir dålig kontakt... Det ska vi råda bot på!

Gnugga med sprit!

Torka och gnid!

Bänn! Tröck!

Stiften ska tvingas en aning framåt (förutsatt att man jobbar med en PAL-konsol) för att ytterligare förbättra kontakten.

Sätt tillbaka the powerboard. Det krävs att jag lirkar lite... Men det går betydligt lättare nu. Var det oxid och skit som gjorde att kortet satt så tight?
Skruva dit, sätt ihop. Klart.

Ready to fly once more, baby!

 

27 augusti 2010

Ny laddning spel från Tyskland

Jag brukar buda på tyska spel från en säljare på Tradera. I 90% av fallen är det skitsamma om spelet till din DC är tyskt eller inte. Du kanske inte får engelsk text på baksidan, men det står sällan nåt vettigt där ändå. (Spel är tyvärr som porrfilmer på den fronten...) Se dock upp så att du inte får tysk text i spelen! Det är straffet... Då kan du lika gärna slänga dit spel. Ett tyskt spel är ett kasst spel.
Det som är kul med DC är att man kan shoppa loss. Spelen är sällan dyra. Det dyraste spelet den här gången var Craaazy taxi. 45 pix. Det billigaste Toy Racer kostade 20 kr. Sedan köpte jag Sega Bass fishing för 22 av någon underlig anledning... Jag tror att planen är att införskaffa en sån där fiskekontroll när jag hittar en billigt. Fiskespö till DC tullhör ju det man måste prova i livet innan man dör...


En laddning spel är precis vad som behövs för att vara psykologiskt redo för höstmörkret...
Och mörkret kom idag... lite. När jag testade Craaazy taxi kom reset-buggen till min DC1 tillbaka! Den här gången blir det att öppna på huven och utföra utgärd...

 

25 augusti 2010

Den imaginära Dreamcast-butiken som aldrig fanns...
Tidiga i sommar var jag i Prag. När jag vandrade gatorna i denna vackra och kulturrika stad fann jag en *trum-virvel* Dreamcast-butik! En butik med bara Dreamcast-grejor! Och det var REA! 50% på allt! Jag var i himlen!Näää... Jag skojar bara. Jag var i Prag, så långt är allt sant. Butiken sålde konstglas men hade en kedja med en skrämmande lik logga. Som gjord för att fota, ta hem och manipulera i Photoshop...


Den skarpsynte ser också att deras konstglas-snurra är vänd på andra hållet... Men färgen och utförandet är nära nog exakt annars...

 

13 augusti 2010

Sonic får en känga full av kärlek
Vad gör man med sin tid när man inte har ett reguljärt jobb? Man snöar in på nördiga saker. Man samlar DC. Och man gör serier. Det gör jag. Ibland skriver jag seriemanus. Till exempel till ironiska serier som ger en känga åt SEGAS 00-tal. Jag har skrivit ett seriemanus på den premissen och Magnus Sundin, en gammal bekantskap från Serietecknarskolan i Hofors, tecknar. Följ hans honom på hans egen blogg här;

http://ballardian.blogspot.com/

Serien - som ännu inte har någon spikad titel - ser som sagt lovande ut. Jag kan erkänna att jag är nöjd med min manus-del och Magnus teckningar får grejen att levlla upp ytterligare! Det är gööött. Handlingen är att Necronasse och Sonic är gamla polare och stöter ihop i Hufors och Sonic får tillfälle att privat gnälla av sig lite... Jag har försökt göra ett manus som är både nördigt och ... vågar man säga... smart. Ett manus som både SEGA-fans och SEGA-hatare kan skratta åt. Ett verk av både respekt och ironi. För SEGA är stort nog att rymma båda känslorna. Jag älskar SEGAS 90-tal. Och jag hatar vad de gjort med Sonic på senare år. Inte allt. Men nära nog.

Du kommer att kunna läsa serien i Nasses Nekrozin #17 till årets bokmässa. Gör det.


Sonic-serie i vardande. Tecknat av Magnus "Puck" Sundin.

 

10 augusti 2010

Knapp glädje!
Idag var jag i second hand-butiken Returmagasinet. Jag fingrade lite nyfiket på en slimmad PS2a där, avslog och börjat lite planlöst fippla i en korg med knappar och pins. Döm om min förvåning när jag hittade en as-snygg SEGA-knapp! Visste inte ens att såna gjorts! Är det officiell SEGA-produkt eller nån nörd som tillverkat den själv? Säg till om du vet.
10 spänn för en rund blå liten bit lycka. Den är så snygg. Jag blev så glad.

 

Rayman 2

Jag hade läst på forum att vissa älskade det här spelet och till och med håller det högre än Super Mario 64. Och... Njaaaee... Ok. SÅ jäkla bra är det inte... Men det är bra. Ruggigt bra. Rayman är fullständigt galet! Jah ahr spelat det mycket och jag kommer att spela det mycket mer. Det har något som Mario har haft lite för lite av sedan svamprikets abnormaliteter blev standard, Rayman 2 har humor och charm. I kubik.
Om Mario är den strikta affärsmannen i staden så är Rayman den flummiga kusinen på landet som lallar runt och röker braja...

Bifigurerna får mig flera gånger att skratta högt, miljöerna är lika delar barnbok, serietidning och pårökt psykadelika, musiken är glad-funk som svänger i takt med Raymans rörelser. Rayman är en svängig plattsformshjälte, trots att han saknar både armar och ben.

Rayman-serien har gått ett väldigt märkligt öde till mötes. Några lustiga kaniner introducerades som biroller... Sedan fick de ett eget spel. Och kaninerna tog över helt. Folk vill ha ett nytt Rayman, men Ubisoft tror bara att det är kaniner som säljer... Sorgligt. Samma öde drabbade seriefiguren Bobo när jag var liten. Gnuttarna tog över allt, fick egen tidning och sedan drogs Bobo med i fallet när idningen lades ner. Bittert, bittert...

Men Rayman 2 är som sagt vansinnigt kul! En av de skönast, funkigaste, snyggaste och roligaste spelen hittills till Drömkastaren. Rekommenderas!


 

9 augusti 2010

Hur många DCs behöver man? Inte såhär många kanske... (googlad o snodd bild)Idag slutar officiellt semestern och hösten börjar. Hösten innebär spel. Hipphurra! Jag kommer att fortsätta nörda Dreamcast. vi får se om det blir några fler inköp, jag ahr fortfarand emycket som ligger halvspelat. Säkert är att jag återkommer med mer små minirecensioner.

LEVEL RETRO SEGA 1982-2001

Här är en bild på mig när jag håller senaste LEVEL RETRO som bär SEGA som tema. Som extra krydda bär jag judisk kippa på bilden.SEGA 1982-2001 täcker som namnet in hela Segas turbulenta konsol-historia. Från missförsådda Master system, till coola hajpade Mega drive (STORHETSTIDEN!), till avgrundsdjupa fiaskon som Mega-CD och (hihihihi!) 32X, via den felbygda men ändå älskvärda bastarden Saturn till cressendot i den vita framtidsmaskinen Dreamcast som mötte en hård och oförstående värld... Sega levde hårt och dog ungt.
Även om de fortfarande finns. Även om de bara gör mjukvara.
Som vanligt består Retrotidningen av re-printade artiklar från Level-tidningen. Det är både bra och dåligt. Bra att få allt samlat. Men trist att betala 70 kr för samma texter som man redan har läst. Texten om Dreamcast är fantastisk, likaså den om Jet set radio. Hemma-hos-besöket hos sega är kul läsning liksom Wonderboy- och Toejam & Earl-texten. BRa skit.

Jag ger LEVEL Retro om Sega det här betyget;


Bra texter, men synd att man sett det mesta förut. Lite för lite DC...

 

6 juli
Idag var en sån där dag då jag vaknade, gick upp, åt lite frukost och dislplayade hela DC-samlingen.

Såhär ser den ut;1 juli 2010

Två coola DC-relaterad grejor:

Återkomsten...
Nej. Sega kommer inte att släppa Dreamcast 2 som konsol. Inte nu åtminstone.
Däremot kommer de att göra det näst bästa. Återuppleva Dreamcast via Xb360 och PS3s nät-tjänster!

Crazy taxi och Sonic adventures (i första hand) kommer att bli nedladdningsbara till den nuvarande generationen. Nytt liv!

http://loading.se/news.php?pub_id=11577


Nördigt pyssel ute nu!

Jag gjorde ett TV-spels-nördigt pyssel till Kamratposten i våras och det jhar nu gått i tryck. I Kamratposten 9/2010 (ute nu!) lär sig kidsen para ihop konsoler och kontroller. Om de inte vet vad NES och DC är/var får de lära sig det nu...


18 maj

Fulast omslag vinner...
Vann jag?

Jag ska upp till västergötland i tio dagar nu. Funderar på om jag ska ta med en DC och ett knippe spel... I julas saknade jag ju Shenmue något vansinnigt... DCn och spelen kan man packa så att de tar väldigt lite plats. Men kontrollerna är ju stora som hus!


17 maj

"Nya-spel-till-DCn-mannen"
Jag är "Nya-spel-till-DCn-mannen". I dagarna kom inte mindre än tre nya spel - till det behagliga priset av 146 kr inklusive porto - hem till mig. Det flummiga musik- och rytm-spelet Space channel 5, alien-defense-simulatorn Incoming och plattformsflummiga Rayman 2: The Grat Escape är alla titlar jag suktat efter. Nu har jag dem. Och mina DC-spel är 15 st totalt.
Rayman 2 har hittills på egen hand visat sig vara värt pengen. Shit vad flummigt och kul det verkar...7 maj

VMU-displayen brukar bara visa skit när man spelar... En logga eller nåt. Det är bara i Shenmue hittills som jag har sett något som man använder ingame i handkontrollens lilla fönster. Synd att det inte används mer...Men när man lirar Blue Stinger visar den åtminstone ett relevant o coolt motiv. En snubbe som brassar på med bazooka. Alltid relavant. Alltid coolt. Kan det bli bättre?Ikväll klarade jag föresten Jet sett radio. Sista banan var inte så överdrivet svår alls när man förstod vad man skulle göra. Men vilket spel! Det har varit helt sinnessjukt bra. Jag tror det är ett topp-5-off-all-time. Ärligt. Det är där uppe med Super Mario 64, Ocarina of Time och shadow of the Colossus. Så jävla bra är det. Värt en DC, bara det.


BLUE STINGER

Näääj! Blue stinger som jag köpte på Tradera är på tyska! Och valbart språk kan man glömma. Skiten är tvångstextad på tyska! "Drücke start"... "Neue spiel"! Wtf%€%"!!! Ångest... Spelet är ju ett storytungt survival horror med dialoger o sånt också... Men för 12 kr eller vad det kostade bryr jag mig inte om att klaga... När jag börjar spela märker jag att det inte är fullt så illa. Engelskan finns kvar i dialoger och i bakgrundstext. Dock är all "in game text" på tyska! Jag slipper således inte den ofrivilliga språkövningen...

Blue stinger är en 3D survival horror/äventyrsspel till DC från Activision. De brukar ju göra hyfsat kompetenta spel. Blue stinger tillhör deras mindre kända verk. Ett one-shot som kom tidigt under maskinen levnad och tyvärr verkar spelet inte utnyttja hårdvarans fulla potential. Alls.

Spelet börjar hyfsat. Det blir inte speciellt otäckt alls. Det känns som en Disney-finansierad PG13-skäckfilm.Det känns fegt. DC skulle ju vara den coola konsolen som vågade gå längre. Det här känns som en Nintendo-utvecklad Resident Evil-klon... Vilket osökt får mig att tänka på nästa skavank.
Grafiken känns som N64-grafik och det gör ingen glad. Dramaturgiskt suger det t.om. för att vara ett spel. Det säger inte lite.

Nä. Inte kasst. Men inte speciellt bra heller. Kul spela att prova, men inget som kommer att gå varmt varje kväll om man säger så.


5 maj

Nya erövringar
Det här har blivit en fotoblogg! Skit samma. Photobooth är guld värt för sånt här. Tonårstjejerna fotar sina outfits. Jag fotat DC-spel.
Förra veckan fick jag ett stort ömt paket med Tradera-erövringar. Till DC budade jag hem Blue stinger och Hydro Thunder. Det förstnämnda lär vara ett mindre kännt survival horror-spel som lär vara ok. hydro thunder visar sig vid första anbicken vara ett riktigt shysst racingspel där man bööörnar med svävare. Priset? Det har jag redan glömt... Men mellan 10-20 kr/st gav jag. Jag köpte lite NES-pryttlar samtidigt och slängde på dessa DC-spel från samma säljare för en shysst samfrakt.

Det är kul att Tradera spel. Jag rekommenderar er att göra det samma. Det ger ett rikare liv.

28-29 april

DRÖMSPEL
En bok om Sega Dreamcast
Det finns åtminstone en svensk bok dedikerad till Dreamcast. Det är inte så illa när man tänker efter. Drömspel heter den. Ett mycket passande namn. Den gavs utav lilla modiga och kaxiga Alltid Attack Förlag som liksom Svenilgames gav ut rollspel för några år sedan. Drömspel finns inte att köpa längre. Men den finns att låna i begränsad mängd. Tre-fyra ex. i hela Sverige finns det, närmasre bestämt. Det här exet i min hand fick jag fjärrlåna från Högskolebiblioteket i Halmstad.

Drömspel är en märklig bok. Den är utgiven 2004 och sätter Dreamcast i ett oranget fluffigt nostalgiskt skimmer... Visst... Men... Öööh... Så kan man väl inte göra? Dreamcast var inte retro 2004. Personligen tycker jag smärtgränsen för vad som är retro går vid tio år. Drömspel borde getts ut tidigast 2009. Varför inte till tioårsjubileumet? Inte 2004. Det var för tidigt. Tanken var god men handlingen är utförd fem år för tidigt. Såhär är det: Boken hade varit intressantare med ett längre perspektiv. Nu har vi ju upplevt onlinerevolutionen på konsolerna och ett nytt mjukvaru-Sega. Nu har vi facit.
Nu hade en retrofil Dreamcast-bok varit intressantare. Det går inte att komma ifrån.


Boken går till stora delar igenom Dreamcasts spelbibliotek med små recensioner. Dessa recensioner är sällan speciellt utömmande med de är åtminstone personliga och oftast underhållande att läsa. Inte sällan håller man absolut inte med texterna. De är så fel. Är Sonic Adventure världens åttonde underverk? Nej. Far from. Hackar alla speljournalister kroniskt ner på Sonic i 3D utan anledning... Öööh. Ja. Bortsett från faktum att Sonic-spel i 3D suger balk! Är Quake 3 Arena sjukt bra bortom all rimlig tvivel. NÄJE! Är det sketspel verkligen jäkla bra? Nä. Naturligtvis inte. Recensionen på Rez är bara konstig. Och finns det inte mer att säga om Shenmue? Jo, det gör det. Mycket mer. Men med det sagt kan jag säga att det står mycket vettigt i recensionerna också. De är noga med att hylla de första spelen i en spelserie framför uppföljare som egentligen inte tillför något och de hyllar Jet Set Radio som den utomjordiskt bra spelupplevelse det är.

Roligast är egentligen att läsa förordet där Thord Daniel Hedengren går igenom Dreamcasts svenska resa, en resa som jag faktiskt inte hade någon inblick i insåg jag. Det visar sig att författaren själv i egenskap av innehavare av domänen dreamcast.nu var en liten bricka i spelet som trä-tåg-tillverkaren Brio förde när de försökte lansera Dreamcast i Sverige. Det var lättare sagt än gjort och det gick ju inte heller. Men lite kul att det var BRIO av alla som distrubierade Sega. Så har det visst alltid varit. Även på Master system och Mega drives tid.

Sammanfattningsvis då. Är Drömspel läsvärd. Ja, det är klart den är! Har du nyss skaffat en Dreamcast är det en shysst vägledning i vilka spel du bör satsa slantar på. Och du hittar som sagt ingen bättre Dreamcast-bok på svenska. En uppdaterad andra utgåva med ett längre perspektiv på maskinen och spelen hade varit önskvärd. En sådan volym hade naturlitvis fåt innehålla en gör-det-själv-guide hur man lagar reset-problemet och lite sånt också. :-) jag skulle vilja ge fler DC-enheter i betyg, men det går inte. Boken är daterad. Den är inte speciellt utförlig. Den är gjord med kärlek, men det är ett framstressat kärleksbarn. Drömspel borde kommit förra året. Då hade sanningen stått i den. Att Rez visst var banbrytande, att Sonic visst suger i 3D och att Quake 3 Arena är ospelbar dynga med världens smaklösaste design. Till exempel.

 

29 april

Hands-on:Skies of Arcadia
Jag spelar faktiskt Skies of Arcadia på DC. Det var otippat. Jag fick med en bränd version med min andra DC. Skiva 1 var dock så repad att jag inte ens brytt mig om att prova den. Jag trodde det var lönlöst. Det finns bla. ett jack djupt som Härjedalen på skivan. Döm om min förvåning när spelet fungerade! Det hackar lite i filmsekvenserna, men det funkar. Mina intryck hittills: Fantastisk musik! Kul tema med luftpirater. Ful N64-grafik. Dödligt tråkiga turbaserade strider.

 

29 april

Dagens utvik
Dagens utvik är ett ihopvik. En liten DC och en liten NES har jag hittills skrivit ut från cubeecraft.com och vikt ihop. Synd att det inte är närmare jul för då kunde de här söta rackarna fått hänga i julgranen. Nu vet jag inte riktigt vad jag ska ha dem till. Men söta är dom!


25 april

Dagens Loppis-fynd
Söndagar är loppis i Ronneby. Dagens "fynd" var en svart VMU. 20 kr. Ny och i orginalförpackning. Jag har inget skriande behov av en VMU i dagens läge, men kul att lägga en svart till samlingen.Säljaren hade enligt utsago mer Dreamcast-prylar hemma. Bland annat ett butikskabinett. Hade jag köpt det om han hade sålt det på loppis? Vette tusan... Var har man konsolkabinett? Om man bor i lägenhet...?

24 april

Dreamcast-pyssel
Nu kan du bygga din egen Dreamcast i litet behändigt format! Den kanske inte funkar att spela Shenmue på, men den är snygg och söt så det förslår. Bara att ladda ner, skriva ut och klistra ihop!
Tack till Cubeecraft som gjorde min dag med detta pyssel/byggsats!

http://www.cubeecraft.com/characters/character219.jpg23 april

DC-update
Jag spelar mycket NES nu, ärligt talat. Jag har spelat en del mer Sonic adventure. Det har tagit sig. Regält. Jag har faktiskt börjat gilla det. Tur att jag inte skrev min recension på det i början när jag hatade det. Dessutom har jag kört lite Virtua fighter 3tb och det funkar. Måste testa med någon annan. Fightingspel är roligare om man är två.
---
Min första DC fungerar fortfarande. Jag är lite osäker om jag har fått en ofrivillig omstart när jag spelade Virtua figther eller inte. Bortsett från det har den fungerat felfritt. Det gör att jag har en DC extra undanstoppad. En reserv. Svårt nördigt... Men betänk att jag köpte den andra när jag trodde den första var utom all räddning. Som det ser ut nu fortsätter jag spela på min första tills den får starta-om-sig-sjukan igen. Då försöker jag laga den på riktigt. Går inte det har jag fortfarande en DC att plocka fram. Man är så att säga garderad.
Bilden nedan visar DC-reserven.
---
Jag funderar lite på om man vågar bjuda på en defekt japansk DC på Tradera... En NTSC-J-maskin vore kul... Och det är kul att laga....


DC-reserven.


Med DC2 fick jag med en Dreamcast-vit VMU i orginalutförandet. Det är lite kul att ha en sådan faktiskt. Det verkar finnas mest grönt och svart och blått att få tag på nu för tiden. De färgerna finns ifs i stora mängder.

12 april

Par i DC
Jag är sjukt nöjd. Ikväll lagade jag strömbrytaren på min DC no2. Jag köpte brickor för några ören på Järnia, satte under brytarplattan på höljets fästen och "höjde upp" brytaren ett par millimeter. Det räckte för att avhjälpa felet med brytare som "inte klickade". Nu går DCn som en klocka. faktum är att den går bättre än min andra tyska trotjänare.

Jag börjar känna mig som Bosse KonsolDoktorn... Det här var ingen lagningsmetod jag läst mig till. Det här vara bara skruva, titta, fundera o prova.
Jag har i hela mitt liv varit sjukt oteknisk o aldrig kunnat laga något.

Två fungerande DC-enheter under min TV nu. Jag älskar lukten av det på morgonen. Det luktar som seger.Här satte jag brickorna. Under metallplattan.Höger sida av TV-bänken är mer än lovligt nördig nu...


(Petra Medes axel kom med på ett hörn också)

Jag har ju tagit upp NES-spelandet också. Därav de två NESarna på toppen. Den på toppen är min barndoms NES. Den spelar jag inte med. Det gör jag med den undre som jag köpte för 56 spänn och renoverade liv i. Lärt mig skruva isär och renovera upp enheter och börjat köpa NES-spel på Tradera...

Hehe. Mer än lovligt nördigt var det... Jag får nog städa undan lite innan sambon får se eländet...:-)

12 mars

"The power-knapp problem"
Gammalt problem - ny bild - som gäller på Dreamcast no. 2.

Brytaren är helt enkelt lite paj. När höljet är på och man trycker på power-knappen räcker den inte ner att "klicka" brytaren.
Brytaren är dels för kort och sitter lite på sniskan.


Röd pil 1 visar att plastkanten i bakkant - motsvarande den som är utmärkt med grön pil i framkant - saknas. Detta gör att brytaren "lutar" lite bakåt. Förut tyckte jag att den fjädrade märkbart också, men det verkar den ha slutat med.

Dessutom är förlängningen - toppen - som går upp i knappen på locket av. Se röd pil 2. Det är antagligen den största orsaken till felet.
Det KAN gå att limma dit topp-plastbiten med en droppe superlim. Som alltid med superlim är ju risken då överhängande att man limmar ihop något som inte ska vara ihop.
Eftersom brytaren lutar något är jag rädd att man inte får toppen att peka rakt upp i knappen, när den väl sitter där.

Jag funderar på att lossa brytaren och sätta en bricka under mässingskruven i bakkanten - för att på det sättet kompensera bort brytarens lutning.
Teoretiskt sett behövs inte toppen på brytaren. Det borde gå att höja knappen någon/några milimetrar och göra den "tryckbar" på så sätt.

2 mars

Sonic-serien
Länge i mitt liv har jag omedvetet sökt den felande länken mellan Bobo och Pyton-serier... Och i fredags fann jag den, totalt otippat, i Sonic...Sonic fanns som serietidning i Sverige kring 1995. Den blev inte långlivad. Det var en rätt fräsig och rivig och tufft tecknad barnserie... Klart bättre än de röv-usla Mario-serierna i Nintendo Magasinet som man ändå köpte och gillade bara för att det var Mario...

26 februari

Knapp-problematik

Det här är nästan skrämmande nördigt... Men det skiter jag i.

Så här ser mekaniken kring DCns power-knapp ut:

Insidan av locket:

"Brytar-plinten":


Varför jag nördar detta är lång histora... För lång för att ta nu. Men kort sagt har jag ikväll öppnat min fungerande DC för att researcha och spekulera hur det kan se ut i en annan DC.

Sedan avr jag tvungen att spela lite Jetset radio för att se att skiten fungerade. Det gjorde den. Jag tog en boss-bana och låste upp den allra sista banan. Den verkar totalt galen...

Annars har jag legat lågt med DC i det närmsta. Jag har renoverat och spelat NES istället. Kanske blir det en separat logg om de äventyren... Jag får se.

17 februari

En brasklapp om Sonic...
Äntligen har The Sonic Team fattat vad resten av världen vetat om i tio år.
Det här som jag snuddade vid i mitt förra inlägg. Det här att Sonic i tre dimensioner egentligen är en styggelse. Äntligen är upprättelsen efter tio år av förnedring här.
Sonic 4 är på gång och det är i 2D!
Precis som Nintendo med sin New Super Mario Bros-serie så har Sonic-teamet äntligen fattat att nyretro är det nya svarta... Man behöver inte laga det som inte är trasigt.

Vad har det att göra med DC...? Ingenting.


10 februari

Hands-on/pre-recension: Sonic Adventure
Jag spelar Sonic Adventure på min DC som mirakulöst nog lever igen efter operationen. Ena stunden är jag i sjunde himlen. Andra stunden frågar jag mig varför och funderar på att ställa mig o diska istället....

Så är det. Sonic adventure är det mest schizofrena spel jag någonsin spelat. Jag skojar inte. Det pendlar mellan fantastiskt bra och fullständigt horribelt dåligt... Och det gör det hela tiden!

När späckhuggaren dånar fram och krossar bryggorna till flis bakom Sonic på den första banan - eller när man som Tails susar fram i hisnande hastighet framför en dånande lavin på en snowboard på den tredje - då älskar jag spelet. Men när musiken går igång i mellansekvenserna och figurerna börjar prata med sina barnröster - då känner jag bara hat.

Actionbanorna är bra. Det mesta annat är illa.Sonic Adventure var vågdelaren historiskt sett. Det var här det gick åt helvete. Det var här Sonic gick från att vara tuff plattformshjälte till att bli... Ööööööh... Nåt annat. Nåt som alla över fem inte riktigt kom över ens med.
Det här är det första spelet med Sonic i riktig 3D och det sägs vara det enda 3D-Sonic som är bra. Om det är bra eller inte har jag inte bestämt mig för än. Jag känner som sagt både kärlek och hat. Och jag vet inte vilken kraft som vinner i slutändan.

Jag vet inte vad Sonic team sysslar med riktigt. De måste hata Sonic eftersom de plågar och mjölkar honom så...

9 februari

THIS is hardcore...Igårkväll startade min DC om sig 3-4 gånger näsr jag skulle köra lite Sonic! Och idag på förrmiddagen startade den om sig precis hela tiden! Till slut hann inte ens spelet starta... Den stod i en evig omstartsloop...

Jag insåg at det var tid för drastiska åtgärder. Konsolkyrkogården eller försöka laga skiten....

Nåväl. Slag i saken. Modem bort.Fyra skruvar är allt höljet sitter med. En stjärnmejsel är allt som behövs för att mecka DC.Naken. Exposed. Rädd.Här (lila pil) säger de som begriper det att felet sitter. De har blecken ska riktas framåt för att förbättre kontaktförmågan. Men för att kunna göra det måste man lösgöra och vinkla bort hela kortet (grön pil). Det är onekligen en läskig manöver... Jag lät bli den här gången. Fick kalla fötter.

Däremot gjorde jag:
a.) Pillade bort en massa damm med topps.
b.) Rengjorde linsen lite försiktigt med en topps. (Kan man göra utan att ta isär DCn dock...)
c.) Mocklade lite på power-knapps-brytaren (som jag glömt sätta ut med pil ovan)

Observerade detta; Det ser ut som en säkring. Antaglogen från strömtillförseln, eftersom den kommer in precis där. Ska den verkligen se ut så? Den ser sleten ut... Det är ju hål i den!?Tada! Konsoler kan faktiskt fungera fast man har skruvat i dem...! Fantastiskt...

(Det syns inte på bilden, men den fungerar faktiskt.)

Och den har gått en timme nu... Utan att starta om sig...
Trots att jag nästan inget gjorde! Jag fattar ingenting...

1 februari

Riktning och horisont
Uppdateringskvoten på den här DC-sidan har som synes minskat. Det beror om jag ska vara helt ärlig på att jag har känt mig... ganska... färdig...


Jag har skaffat och spelat de där spelen som lockade till formatet nu. De flesta av dem.
Jag spelade Jet set radio. Det var helt underbart. Jag spelade Shenmue. Det var helt förkrossande. Jag spelade Sonic Adventure. Det var helt värdelöst kasst. Jag har fröjdats år Marvel vs. Capcom och skrikit av hysteri i Chu chu rockets. Jag har brännt gummi i nattsvarta städer i Metropolis street racer och äntligen spelat en riktigt bra Tennis-spel i Virtua Tennis 2...

Shenmue II och Resident Evil: Code Veronica kan jag spela utan Dreamcast... Så de känns inte helt äkta... Vackra upplevelser. Men lite falska. Illusioner. Nästanupplevelser.

Jag kommer definitivt att köpa fler spel till DC. Kanske även en ny maskin. Men just nu känner jag att jag förlrat lite riktning och lite mål. Just nu känner jag mig ganska färdig.

19 januari

Idag kom en ny VMU på posten. Tolv spänn på Tradera. Tolv spänn plus porto. Det är det värt. Jag behöver mera plats.

Den gröntransparanta varianten verkar vara den överlägset vanligaste. Det fullkomligt kryllar av dem och det är oftast dem man ser på auktionssiter. Jag har två obrutna nu. En slaktar jag. En (den med snyggast kartong) behåller jag i min sjuka övernördiga samling av obrutna Dreamcast-prylar.Annars fortsätter jag köra Shenmue II på Xbox... Än så länge har det spelet inte alls trollbundit som ettan gjorde. Alla säger att det spelet är bättre. Antingen tycker jag annorlunda jämfört med alla andra, eller också har spelet mer att ge...

18 januari

Vad är det på bilden? Är det en pryl ur Star wars? Är det en vattenspridare? Nix.
Det är faktiskt en tidig prototyp av SEGA Dreamcast!


Den är nästan kriminellt snygg!
Hade den sett ut såhär hade jag haft en i varje rum!

Bilden är knyckt från dreamcastgallery.com. Besök den. Det är en fantastisk sida.

---

12 januari

Att Dreamcasta utan Dreamcast!

Igår tog Shenmue slut, so sagt. Och jag sörjde att jjag inte ögonblickligen kunde bita i tvåan.

Jag vädrade min i-lands-ångest med en Tv-spelsnördig polare på Facebook.
- Shenmue är svårt o dyrt att skaffa på DC va?
- Ja. Räkna med att det kostar 500-600 kr.
- Finns väl till Xbox också? Är det lika dyrt till den konsolen?
- Nej.
- Hm. Jag kanske satsar på den versionen. Och lånar nåns avställda gamla ful-xbox att lira på...
- Ja... Eller också kör du spelet på Xbox360.
- Öööh..? Den är väl inte bakåtkompatibel...?
- Jo.
- ???!

Tjugo minuter senare bläddrar jag igenom spelen med begynnelsebokstav S på Gamestop och hittar ett sletet exemplar av Shenmue II. Hundranitton spänn. Små pengar för stora upplevelser. Nästan gratis. Kanske årets mest givna impulsköp. Betalar. Går hem. Testar. Uppdaterar mot nätet. Allt funkar utmärkt.

Jag spelar med andra ord vidare i Shenmue II - redan idag.

Jag är inte i Ronneby. Jag är i Hong-kong.

Och jag Dreamcastar utan en Dreamcast. Kan jag skriva om Shenmue II här med gott samvete nu?


Vilket otroligt flax att ett ex av spelet fanns där, bland orälnerliga antal Soul calibur och Silent hill...

Och tack Mircrosoft, för bakåtkompatibilitet!11 januari

En resa är till ända...

Det är faktiskt inte utan viss sorg och saknad jag skriver detta...
Ingenting varar för evigt. Shenmue är slut.

En lång, stämningsfull och annorlunda resa har det varit... Det liknar inget spel jag tidigare spelat. Och det kulminerade i spelvärldens kanske vackraste slut. Jag ska återvända till min recension nedan och uppdatera den. Risk att jag petar upp betyget en pinne också....

Hade jag haft Shenmue II hade jag redan spelat det och skitit i den här logg-uppdateringen... Nu har jag inte tvåan. Den lär bli svår och dyr att få tag på. Är det värt att skaffa en svart ful-Xbox bara för att spela Shenmue II? (Ja. Spelet finns till Xbox också. Jag tror att det är lättare och billigare till den konsolen.)

Tog den här bilden när eftertexterna rullade.Vad ska man göra nu? Spela ångestspelet Sonic Adventure kanske...?

(Shit... Vad nördigt det här är...)


SHENMUE

För att dra till med en klyscha;
Shenmue är spelet som stannar kvar i sinnet när du stänger av det.
Men så är det. Shenmue upphör vara ett spel när man spelar det och förvandlas till ett tillstånd.
Du vill inte lämna det. Du vill bara fortsätta spela...

Om jag hade haft kvar mitt jobb på spelutbildningen vid högskolan hade jag tvingat studenterna att spela Shenmue. Jag hade haft det som en obligatorisk klassiker att spela och analysera. Det liknar nämligen ingenting annat. Och jag tror att det är ett spela som kan öppna dörrar och få dem som spelat det att se spelmediet med lite nya ögon...

Spel med ambitioner är ovanligt. De flesta nöjer sig med att vara ungefär som alla andra. Spel är spel och det ska vara som spel är. Lättviktig underhållning till massorna. Skomakare - bliv vid din läst! Tv-spel ska servera lättsam underhållning en stund. Action, bilar och boobs. Feta vapen, zombies och coola filmsekvenser med bullet-time.
Sånt som säljer. Basta.
Sen finns det spel som vågar utmana konventionerna och testa nya grepp.
Vanskapta bastarder födda i en oförstående värld.
De är sällan perfekta. De föds med barnsjukdomar.
De blir ofta kommersiella fiaskon.
En del kommer att älska dem. Dessto fler kommer att hata.På senare år har Nintendo gjort det precis hela tiden. Utmanat konventionerna. Spel där man viftar på armarna och spel där man klappar hundar och spel för pensionärer. Rörelsekänslighet, fotplattor, stylus-pennor och touchscreen.
Men för tio år sedan var det SEGA som stod på barrikaderna.Och de gjorde det bland annat genom att göra ett spel där man drog ut kökslådor och stirrade på köksredskap, vred på kaffekoppar och klappade katter...
Genom att simulera vardag ville de ge spelaren en större känsla av att vara i spelet.
Nintendo gjorde allt rätt nu samtidigt som SEGA gjort allt fel då.
Ändå gjorde de ungefär samma sak.
Historien är full av paradoxer.
Gränsen mellan kommersiell suceé och brakfiasko ligger närmare än man tror.

Shenmue var ett spel som sjösattes med gigantiska förväntningar. Yu Suzuki saknade inte precis vilja och ambition. Hans vision gränsade till hybris.
Det sas att Shenmue skulle bli för spelmediet vad pencilinet blivit för läkekonsten.
Stora ord som lovade att ta spelandet till en ny nivå i en ny era. En revolution som skulle göra Dreamcast till den marknadsledande konsolen.

Spelet sades tillhöra en ny genre benämnd "FREE" - Full Reactive Eyes Entertainment - och det stod för vilket oerhörd frihet som lämnades till spelaren. idag är det vi kallar sandlådespel vanligt, men det var det inte för tio år sedan.

Nu blev det kanske inte en revolution i stil med den analoga styrspaken eller den rörliga 3D-kameran... Men Shenmue var ett mycket ambitiöst experiment som tänjde gränserna. Det var ett försök att göra ett riktigt rollspel. Det är ett försök att rasera den tredje väggen. Det är ett rollspel med problemlösning i vardagen istället för ett med drakar och demoner.


I grunden finns en väldigt dramatisk konflikt. Man söker sin fars mördare. Själva spelet är dock inte speciellt dramatiskt. När man spelar spelets första skiva tror man nästan att någon driver med en... Vad är detta? Man går runt i ett hus och drar ut tomma lådor. Man sover, pratar med folk, klappar katter, snurrar på nummerskivor på telefoner, kastar dart-pilar och spelar arkadspel. Men som van spelare gnager ändå känslan av att göra ingenting. Sånt här gör man inte i spel!

För nutidskonsumentet är det lätt att Shenmue blir ett segt och träigt problemlösarspel med bångstyrig kontroll och risigt röstskådespeleri.
Men det gäller att se bortom ytan.
Då blir upplevelsen stor och speciell.
Då ser man ett vackert, harmoniskt och ambitiöst spel som vågade sticka ut hakan och förmedla en vision. Ett spel som tidigt gav en vink om framtidens spel genom att låta spelaren leka i en sandlåda och blanda genrer och spelmoment.

Men det ska tilläggas att Shenmue är vackert, stämningsfullt och otroligt vanebildande. Det är annorlunda och det är antagligen därför det trollbinder.

I en bättre värld hade vi spelat ett fantastiskt Shenmue 3 på den här generationens konsoler nu.

Hur betygsätter man det här? En snyggt stämningsladdat äventyr på fyra skivor är naturligtvis bättre på alla sätt än Marvel vs. Capsom och Che chu rockets som jag förärade fyror nedan... Samtidigt saknas något för det perfekta betyget... Det blir såhär nu, men den femte DCn hänger i luften på det här betyget...


---

10 januari

Jul in Japan...?

Jag är konfunderad... Och det är Shenmue fel. Firar man jul i Japan? kommer jultomten till japanska barn?

Tomten började stryka runt på gatorna i Shenmue den 18e. En röd rund tomte med skägg och hela skiten. Det visade sig vara en rätt sorglig figur. En total sellout. En ren reklam-tomte. Men ändå...
Dessutom förekommer käck julskyltning och en julgran!


Jag blir konfunderad... Som jag har förstått det är jultomten ett ihopkok av ett stycke kristet helgon (St Nicolaus) och ett stycke gammal europeisk folktro (hustomte). Japan har som jag förstår det blandreligion som blandar buddishm och shinto.

Vad gör tomten i Japan!?

Är det kommersialismens fel? Eller Coca-colas?
Eller har de lånat en gnutta kristendom bara för att få en anledning att ge varandra presenter?

Faktum är att det ikväll blev julafton i spelet och de benämner det som "Christmas eve"!

Jag fattar inget! Maila mig om du vet något om jul i Japan.

---

7 januari

§ %€#! Kuken!

Nu startade min DC om sig själv! Efter en styv timmes Shenmue-spel. Fucking jävla kuk-konsol!Det skedde när jag spelat Shenmue nån timme och i en laddningssekvens.

Surr. Tyst. Surr. Svart. Startskärm. Wtf...!!?

Har jag tur var det ett tillfälligt eystem error. Men det har jag antagligen inte. Antagligen är det det där vanliga felet som uppstår på DC-konsolerna. Flet är just att de startar om sig. Man kan fixa det. Med jag är en vandrande olycka när det gäller teknik. Jag ahr tummen i röven när det gäller sånt. Min enda erfarenhet av att skruva konsoler är att paja min kära Nes.

Ut på Tradera och leta en ny bara...:-)

---

6 januari

Bra vibrationer...
Jag funderar på att bryta ett rumblepack och ta i bruk . Eller "vibration pack" som det heter till DC. Tycker det ger snuskigare assiciationer än Nintendos "rumble pack", men det har SEGA kanske tänkt på... SEGA ville ju alltid vara det lite vuxnare alternativet.

Det är nästan sjukligt nördigt att ha ett lager av förpackade oanvända tv-spels-prylar i källaren... Trots allt... Haken med att bryta en vibrator är att det känns lite ovärt. Hur många spel har jag som använder skakfunktionen... Typ... Två...?Från baksidan av förpackningen;

The vibration Pack will add real kick to your gaming experience!

Nja... Jag minns hur besviken man blev när man kände en N64-kontroll rumbla första gången. Det var som man höll i en rakapparat när ens bil tuggade plåt mot betongen! Inte direkt något som verkligen "adderade något till upplevelsen". Nu för tiden skakar kontrolldonen bättre. Och ger mer rätt "kick".

Frågan som är (och kanske gör det värt att bryta ett vibropack) är; Skakar DCns vibrator bättre än N64ans vibrator?

Compatible with both the Dreamcast Controller an the Dreamcast Gun(...)

Ok. Den här grejen kan även få din pitol att skaka... Men det är inte anledningen till att kommentera den här meningen... Det är däremot att DCns ljuspistol faktiskt heter Dreamcast GUN. Sjukt coolt namn...

Nästan värt att skaffa en bara av den anledningen. (De funkar nämligen inte på moderna platta TV-apparater)

---

17 november

Här börjar resan...15 december

Vintertider... Speltider

Idag kom det första riktiga snöfallet. Snö som snart bara slaskade och gjorde gatorna hala. Perfekt väder att stänga in sig med tv-spel, med andra ord...

Efter en liten off-period (som mest beror på att jag kör Street fighter IV och Castlevania - Sympony of the night på Xb360...) går DCn varm igen. Ikväll; en bana i JET SET RADIO (har annars spelat det spelet sjukligt mycket...) och några matcher i Marvel vs. Capcom.

Nu när jag kör fighting på både DC och Xb360 kan bekräfta det jag misstänkt. DC-dosan är bättre för fightingspel. Av en enkel anledning: Styrkorset.
Xb360n styrkors är kasst. När jag ska kasta eldbollar med Ruy hoppar han istället, ungefär hälften av gångerna! Ett i-landsproblem av stora mått...

Nya spel på ingång
I veckan har jag Traderat två nya spel som jag sitter och väntar på. Äntligen fick jag tag på ett Shenmue. Komplett, sliten box men fina skivor. 230 kr. Det tyckte jag var bra pris. Slog till på ett Sonic Adventure i mint condition för 51 kr också. Det är ju liksom inga pengar...

Min vän Christopher tyckte att jag skulle ta med DCn när jag åker till Skövde över julen. Hardcore! Sverige-turné med ett Dreamcast i kappsäcken!
Men det är onekligen lockande... Shenmue lär bli svårt att släppa...

JET SET RADIO

Grafiti is art.
SEGA börjar spelet med en statement. Sedan kommer en lång pekoral om att SEGA inte tar ansvar för grafitti som vandalism i någon form.
De skriver väl det för att de måste skriva det. Men först slår de fast att grafitti är konst. Så det så.

JET SET RADIO är mer än någon annan Ryuta Uedas spel. Han ledde arbetet med spelet, skrev dess manus, dess designdokument och gjorde all karaktärsdesign. Han drevs av en storslagen vision. Han vill skapa spelet som skulle definera Dreamcast och bli för Dreamcast vad Super Mario 64 var för Nintendo64.
Ett flaggskepp som sålde konsoler.
Han gjorde omänskligt mycket jobb och brände ut sig på kuppen, men JET SET RADIO hamnade mycket nära den storslagna visionen.
Inte kommersiellt. Men det märks att det är en produkt med stort hjärta.

Som i alla SEGAs riktigt bra spel är det också tydligt att de är allt Nintendo inte är och aldrig komer att vara.
Attityd.
SEGA vågade sticka ut hakan. Istället för att stryka publiken medhårs så gav de publiken hårt designade stilpaket.
Det här är vi. Vi vet att det här är coolt. Take it or leave it.
De som höll på SEGA gillade just det.
Kompromisslösheten.
SEGA gjorde spel om coola och snygga ungdomar som bröt mot lagen när Nintendo mest gjorde spel om tjocka farbröder som hoppar på svampar och räddar princessor.
Nintendo spelade kompetent och folklig rock. SEGA var punk.

JET SET RADIO är ett nedslag i en värld uppbyggd kring streetsmart subkultur. Platsen är TokyoTo någonstans i en inte alltför avlägsen framtid och du och dina vänner formar gänget som äger stan. Du har ett par rollblades, du kan grinda och tagga. De andra gängen hatar er. Polisen vill hindra dig. De ringer in squadteams. Sedan fallskärmspatrullen. Sedan militären med tanksen.
Men det är en bagatell. Annars är gatan din...

Estetiken och den cell-shadade grafiken smälter ihop i en sanslöst lyckad fusion av österländskt och västerländskt. Ryuta Ueda är japanen som älskar amerikansk subkultur, serietidningar och NES-spel och aldrig växt upp och övergivit skitungen inom sig. JET SET RADIO var hans sätt att kreativt kanalisera dess böjelser.
Håll i hatten... Det här spelet är FORTFARANDE snyggt! På allvar.
De andra Dreamcast-spelen jag spelat har känts daterade. Jag ahr har inte skrivit det för att de i många fall är smärtsamt. De har varit kantiga och pixliga. Märkta av tidens tand. Men JET SET RADIO är fortfarande snyggt! Överallt finns detaljer att förälska sig i.

Och musiken... Shit asså... Det spelar ingen roll om du inte gillar hiphop... Du kommer att digga ändå... Vem gillar inte spelkaraktärer som dansar istället för att stå stilla?

Kameran bråkar lite, om man ska vara kinkig, men det är väl oundvikligt i ett tio år gammalt 3D-spel... Det är lätt att glömma att JET SET RADIO är tio år. Eoner i den elektroniska spelvärlden. Men spelet känns fortfarande fräscht. Begreppet tidlöst kittlar men jag tror fsktidkt att det talar...
Det finns en uppföljare som heter JET SET RADIO FUTURE som tyvärr ska vara blekare och sämre. Det känns bittert. Det här är en spelserie som hade varit värd ett bättre öde.


Jag trodde att JET SET RADIO skulle var bra. Men jag trodde inte att det skulle vara SÅHÄR bra... Det är helt enkelt skitkul att spela. Och det är väl egentligen allt som behövs för att forma ett bra spel?
Spelet är inget mindre än ett mästerverk.
Äntligen ett spel som är bra på riktigt. Äntligen ett spel som motiverar att investera i en DC även tio år för sent.

Visst finns det fiender som grusar drömmen och blir till smolk i bägaren... Men det är inte poliserna. inte rastafarisnutarna. Inte Kung-fu-killarna. Din fiende heter kameran. Den och grindarna är onda. Och ibland är det inte helt lyckat att spraya och justera kameran på samma knapp. Och en del utmaningar är smärtsamt svåra.
Men det är allt som är mindre bra.
Allt annat är helt fantastiskt.27 november

Två?
Hur gick det HÄR till...? Det är en lång historia... Nu har jag iaf ett JET SET RADIO som fungerar problemfritt.Och vilket spel! Jag spelar. Jag grindar, taggar och diggar. Det är bäst till min DC hittills. Lätt. Kontrollen sitter som en smäck. Attityden likaså. Det här är SEGA som bäst. Graffitti is art.
Återkommer med en fullvärdig recension senare.


24 november

Vikt

En liten notering av vikt...

Ett komplett boxat DC-spel väger 220 gram.

Det betyder att det enligt portotabellen kostar (minst) 4 märken att skicka ett spel. Bra att veta. Det är sånt man alltid undrat. Eller hur.

Jämförelsevis väger ett boxat Xb360-spel 160 gram och ett till Wii 190 gram.

Med andra ord var Dreamcast-askarna inte bara kassa för att de gick sönder precis hela tiden. De var tunga också.


17 november

Nytt!
Sådär. Ny header och nytt namn på sidan/loggboken. Dreamcastaway. Lite fyndigt sådär, tycker jag... Skeppsbruten med en DC... Utan el... Och i ett hav fyllt av glupska PS2-hajar... Bittra tanke...

Nytt och kanske mer betydelsefullt är att den här sidan nu är "publik". Den är inlänkad från projektsidan på lenneer.se. Det har den inte varit förut. Nu äär det här officiellt ett "projekt". Inte bara nåt jag gör.(Skillnaden är ofantligt stor...:-)

Mer spel
Jag har traderat JET SET RADIO för en hundring, så jag hoppas kunna återkomma med en recension/reflektion på det nästa vecka eller så.


(Gamla skylten/loggan. Numera nedplockad från toppen.)


MARVEL versus CAPCOM

Ja, ja... Jag vet att det finns en del två i den här serien som är ännu bättre. Ettan var vad jag fick tag på. Och det är alltid bättre att gå framåt i en spelserie än att försöka gå bakåt.

Marvel vs. Capcom (MvsC) är ett fightingspel där Capcom släpper ihop sina spelkaraktärer med Marvel-universum.
Capcom-lägret innehåller Streetfighters (såklart. Dock inte så många!) men även sköna "misfits" som Mega man, Captain Commando och någon som inte ens jag är nördig nog att knna igen...
Marvel-gänget innehåller goa gubbar som Spiderman, Venom, Wolverine, Gambit och Hulk. En del konstiga val också... Varför Warmachine och inte goe gamle Iron man? Och nog finns det bättre kvinnliga karaktärer att stoppa in än... hon... den där... vad hon nu heter...

Ok. Lika bra att säga det med en gång. Jag hatar partyfighting. Super Smash Bros och sånt där mög. Fighting ska vara på riktigt! Det är inget man skojar om. Det ska vara på liv och död...

Man kan inte beskylla SFII för sin realism, men jag förknippar spelet med tighta matcher, skärpta sinnen, pixelperfektion och värkande handkontrolls-fingrar...
MvsC är bitvis tokigt fjantigt. Men jag erkänner... Jag skrattade halvt ihjäl mig när riddaren från Ghost n' Goblins dundrade in och kastade sin lans på mig.
Det har spelet har en svårslagen charm. Animationerna och pixelgrafiken är fortfarande lika snygg som då. Och i ett sammanhang där Mega man kan spöa på Hulk - och förnedra honom med sin behatade japanska tonårsröst - är det svårt att värja sig...


"Ok... Vem är det som har könat?"

15 kämpar kan man välja på i MvsC. Det är egentligen inte lite, men jämfört med tvåans övergalna extravaganza känns det ändå lite snålt.
Och visst saknar man några fejjor på både Marvel- och Capcom-sidan... När de dundrar in under fighterna som special characters blir man nästan bara irriterad. Hej! Jag vill ju SPELA med Juggernaut och Ghost n' Goblins-riddaren! Inte bara se dem dundrade in i två sekunder! Capcom "teasar" bara lite. De hintar om en bra och bättre uppföljare. Såhär i efterhand upplever man nästan MvsC som en demo.

Sedan saknar jag en-mot-en. Det klassiska fighting-upplägget. Det primala. Urfadern till alla andra fighting-upplägg.
Det finns inte i MvsC. Där kör man i tvåmanna tagteams som standard. Det är visserligen kul det med. Det tillfär nya taktiska moment där det gäller att switcha kämpar i rätt lägen.
Men som sagt... En-mot-en, en gata, en energimätare - DET är fighting.

Bortsett från denna anmärkning är MvsC stor TV-spels-underhållning.Fotnot:
DC-kontrollen som fighting-dosa

Dreamcast-kontrollen funkar f.ö. bra som 2D-fighting-kontroll. Bra det, för det finns ju många såna spel till formatet.

Över lagär kontrollen skön att greppa. Grundgrepper över vingarna är stabilt och flexibelt.

Även om axelknappar är lite bökiga att brottas med så är styrkorset regält och följsamt och knapparna i övrigt bra placerade.

Jag har dock börjat känna att kontrollen är rätt plastig... De fyra färgade knapparna fjädrar upp med ett ett plastigt flärpande ljud som jag inte är riktigt bekant med...

Sedan förstår jag inte varför Sega aldrig lyckades göra en normal och bra placerad startknapp...?


12 november

Dax att avlägga en ny rapport...

Men DC gör sitt jobb väl och går varm... Jag utsatt diverse vänner för DC. Och de gillade det. Det är svårt att inte falla för DCs charm...

Jag bjöd loss på heta lir på Tradera såsom Shemnue, Crazy täääxi och Sonic Adventures. Men jag bjöd för snålt så det blev inget.
Däremot har jag kört en del Marvel vs. Capcom. Recension kommer på det senare!Jag har som sagt utsatt två kompisar för retrofilin, sedan senast. Var ju tvungen att rodda ihop och prova lite two player action. De tyckte det var coolt och gillade både handkontroll, grafik och spelkänsla... Men vad värre var... Jag fick pisk! Av båda två! I både Chu chu och Virtua Tennis.
Jag trodde jag var bra, men jag var kass. Jag kunde inte ens placera bollen i VT2, det greppade Christopher direkt.
Pisk i mina egna spel på min egen retro-konsol! Total förnedring...

Jag slickar såren och kommer tillbaka...

4 november

Döda konsollers sällskap

Jag gjorde manus och skissen på nedstående skämtteckning för någon vecka sedan. Men nu har jag tecknat upp den och färglagt den! Den ska nog upp på lite forum och sånt....

Det finns en lös tanke på att göra serie av Döda konsollers sällskap och göra serier på gamla tv-spel som pratar med varandra och är gamla och bittra...
Fruktansvärt nördigt... Men serien kommer att ha en publik. Jag får se. Det är mycket annat som tar tid nu.


---
3 nov.

Virtua Tennis 2


Jag är inte den som går igång på sportspel... Hockey- och golf-spel får mig att få panikångest. Fotbollsspel tror jag aldrig attt jag prövat... Amerikansk fotboll som TV-spel tänker jag aldrig pröva, om jag slipper.

Men tennis som TV-spel har funkat, av någon märklig outgrundlig anledning...

Kanske är den inte så outgrundlig... Anledningen... Det började med Nes-Tennis. Jag hade det aldrig själv, men jag minns att jag spelade det hos kompisar och gillade det. Man kunde faktiskt klå även kompisen som spelat mycket mer. Det handlade bara om att slå tillbaka en boll i rätt ögonblick. Jag kan inte minnas att spelet bjöd på något specielt djup eller några speciella tekniker att fördjupa sig i. Det handlade om att springa och slå. Och Mario var domare i sin första cameoroll. Stencoolt.När Wii kom, långt senare, blev det som om cirkeln slöts. Wii Sports Tennis var, enligt mig, det allra roligaste Wii Sports bjöd på. Och det handlade om att springa och slå. Eller... Euhm... Bara slå. Sprang gjorde din Duplo-klon automatiskt. Men det man hade afta så kul att det inte störde.Min teori om varför tennis-sporten funkar bra i spel är som följer; Sporten har en enkelhet och ett högt temp som gör att den lämpar sig väldigt bra som spel. Det är bara en plan med streck, ett nät och en boll. En boll kan vara antingen ute eller inne. Det finns inga märkliga regler som fotbollens offside eller hockeyn femtioelva engelska termer varav de flesta står för fulheter som ger 2 min i båset. Tennis handlar om att slå in en boll. Punkt.

Då kommer jag till det jag skulle skriva om egentligen. Virtua Tennis 2 till DC. Ett av de fem spelen i min loppis-låda. Jag börjar spela... och jag gillar det! Högt tempo, pumpande musik, tighta matcher, snygga animationer och en kontroll som är väldigt enkel att lära. Upplägget är tydligt arkadinspirerat.Och det gillar jag. Det är inte som i golf-spel där man lätt hamnar på en jävla tour och en 18-håls-runda där man tröttnat redan på treans green...
Virtua Tennis 2 måste varit rent okristligt snyggt 1999... Det är fortfarande helt ok snyggt nämligen...
Och det handlar om att springa och slå. No more, no less.Virtua Tennis 2 kan vara det bästa spelet jag fick i min loppis-låda... Jag tror det kan utvecklas till något ruggigt roligt om man är två i co-op. Återstår att se.

Sammanfattningsvis kan man säger att Virtua Tennis 2 är något bättre än självplågande Quake 3 Arena... *ryser*


1 november

Dax för lite kraftfulla minirecensioner...


Metropolis Street Racer

Första spelet jag stoppade i min Dreamcast... Metropolis Street Racer har ganska gott rykte. Det fjärde bästa DC-spelet enligt LEVEL #32 som jag blint tror på...

Jag finner att det är ett ganska hyggligt bilspel. Det gäller att raca för att få snygga bilar att ställa i sitt garage och när man väl har bilar kan man ställa upp i helgalna street race. Men hittills har jag bara tävlat mot klockan... Det känns lite... Snopet... Att jaga varvtiden är väl kul, men det är väl tillsammans med andra bilar som man verkligen racar... Och jag fattar inte riktigt va jag ska göra för att låsa upp mer i spelet. Det verkar som man samlöar erfarenhet eller rykte eller nåt...

Grafikmässigt: 1999 var det säkert beyooond skitsnyggt. Nu är det fortfarande halvsnyggt. Speciellt att köra i regn genom neonupplysta städer. Bilsteron går att ratta på och den spelar hygglig musik. En bra start, kort sagt...Men hur långt räcker en VMU i dagens samhälle...? Det är frågan vi alla ställer oss. Att spara det här spelet slukade 30% av blocksen...!


Quake 3 Arena

Shit asså... Jag minns Quake som något coolt. Något farligt och förbjudet. Lite som hårdrock...
Att på allvar försöka spela Quake 3 Arena år 2009 är en mycket bisarr upplevelse... Snudd på vulgär. Jag dog lite grann när jag försökte.

Quake 1 och 2 var riktiga spel med någon sorts story mode. Jag minns att jag spelade Quake 1 på en gammal PC. Man sprang runt i labyrinter, sköt fiender, mötte bossar osv. Dessutom fanns en multiplayer som var bra som skam där man kunde köra svettiga dödsmatcher i det oändliga. Det var i Quake man jaga fräääägs...

Quake 3 verkar vara ett renodlat deathmatch-spel.
Hur låter det?
De sket i att gör att riktigt spel!
De gjorde ett spel med bara en extrafunktion!
Make sense?

Ett rent death-match-spel är ju kul, om det är snyggt och bra och man har någon att spela med. Men dessvärre är mitt svar nej på alla tre frågorna...

Kontrollen är totalt vrickad... Jag pekar vapnet upp i taket eller ner i kaklet så fort jag rör mig...
Spelade man FPS såhär på DC? Hur är det tänkt att jag ska kunna fragga någon när jag inte ens kan gå och titta rakt fram?
Jag minns kontrollen i Goldeneye 007 och jag saknar den.... Grovt.

Efter att hjälplöst ha fumlat i blindo i några minuter sitter kontrollen hyfsat. Jag kan gå framår, svänga och skjuta. Bra så...

Nähä. Man måste kunna fragga också. Lättare sagt än gjort när man inte kan vända sig och peka rakt fram ens. Jag dör. Jag spelar igen. Och dör. Så fort jag möter en motståndare så dör jag! Hurra, vilket spel! Jag spelar igen. Jag dör. Dör. Tokdör. 10/0. Jag stänger av. Hur meningsfullt är det att spela deathmatch mot en datastyrd motståndare? Speciellt när den datastyrda botem är grymt skillad.... Jag ställer ner till enklaste svårighetsgraden. Och det blir bäbis-lätt! Boten gör inte ens motstånd. Han skjuter inte ens!

Jag skakar på huvudet och tar en bärs.

Känner mig som AVGN...


Spinal tap i FPS-form...

Ska det verkligen gå såhär snabbt? Spelet har damp. Det rusar på i 130km/h! Gubbarna du ska skjuta flimmrar förbi. Du hinner knappt se dem. Än mindre skjuta dem. Pang! Du är död! Har jag tryckt in någon sån där autofireturbogrej utan att förstå det? Nä... Det ska nog vara precis såhär...

Quake 3 Arena är en orgie i smaklös design... Gubbarna ser helt bäng ut! Övriga beskrivningar överflödiga. På titelskärmen snurrar de framför neonljusstrålar. Allt roterar och presenteras av en man med tillgjort "tuff" trailer-röst... Herregud! Det är så smaklöst så man inte vet om man ska skratta eller gråta. Var något av det här coolt och rätt ens för 10 år sedan?

Det finns risk att jag hade gillat det här som ett vanligt kuta-skjuta-göra-uppdrag-FPS... (Finns det några bra såna till DC? Tipsa!) Men nu finns det inte en chans.


Chuchu rockets

Det är egentligen en total paradox... Det bästa spelet såhär långt är inte next gen för fem öre och var det knappast 1999 heller... Faktum är att Chu chu rockets antagligen hade kunnat funka på en Snes eller en Mega drive...

Ändå är det så sanslöst... kul!


Vad handlar det om? Stressigt pysselspel. Led in så många möss du kan i din rymdraket, paja för dina motståndare och akta dig för katten.

Att spela Chuchu är lite grann som att knarka på ett barnkalas.

Låter det vettigt?


29 oktober
 

Dagen D

Idag inföll Dagen D. Dagen Dreamcast.

Hämtningen
Jag fick en avi med posten idag. Ett paket till mig hade anlänt. Jag infann mig på utlämningsstället kl 16.05. Precis som vanligt hittade kioskmannen inte paketet på en bra stund. Men jag kände ingen oro. Det brukar vara så... De hittar aldrig mina paket...

Uppackningen
Ikväll packade jag upp paketet. I samma nördiga anda som vid kontroll-brytningen så filmade jag händelsen. Kan hända att jag lägger upp filmen på Juuutjub sen. Eftersom det inte är nya grejor är det inte riktigt samma tyngd i materialet, känner jag...

Det var inte toppskick på grejorna direkt. Boxen lite bucklig och lite sliten. Konsolen lätt gulnad, lätt smutsig, men ser ok ut efter en avtorkning.
Kontrollen var rent skitig! Inte för att jag är världens mest pedanta människa. Jag tål lite skit under naglarna... Fattar inte att man inte kan torka av grejorna med en lätt fuktad trasa innan man säljer dom... Är det så mycket begärt liksom? Tur att jag har en ny. Tveksamt om den duger ens som kontroll 2... Ger den en tandborstrengöring o ser vad som händer.

Men jag ville ju inte ha samlarskick. Jag ville ha bruksskick. Det var vad jag betalade för och det var vad jag fick.

Uppstarten
Jag ställer konsolen på golvet temporärt och pluggar ström och den inköpte A/V komposit-sladden. Jag trycker på powerknappen. Orange lampa. Skivan börjar snurra.

Först fick jag panikångest x 2. DCn startade som den skulle, jag ställde klockan och fick ett felmeddelande. Dos-skärm typ. Yadda yadda ERROR yadda yadda.

Den startade dock som den skulle efter en restart. Andas ut.
De kan visst göra så, har jag läst på forum.

Sen ser jag att allt är på tyska. Wille Sie A knappe getrücken.FUCK YOU svarar jag. Sitter jag med en tysk konsol som är tvångsmässigt tysk... Får lite ångest. Lite skräck.

Lyckligtvis var det inga svårigheter att ställa om via den flashiga huvudmenyn... Tur att det gick eftersom spelen fick tysk text också...

DC låter rätt mycket och rätt elakt när den läser skivor, men det kanske är normalt...

---

Kommer på att det är bra att ha ett minneskort också. Plockar fram och öppnar en grön VMU. Fingrar och vänder på den. Kliar mig i huvudet. Får Tamagotchi-vibbar från gymnasiet. Drar batteri-pluppen med texter "pull". VMUn piper till och får liv i min hand. Ställer datumet. Fattar inte mycket, men fattar att jag ska plocka av ett lock och plugga in den uppochner i DC-kontrollen. Jag kör med den gula skitiga, för att se att den funkar.

I bakgrunden dånar musiken från Metropolis Street Racer. Nu kör vi.

---

Ser att man kan spela CD-skivor i DCn från huvudmenyn också... Innovativt...

Jag provar lite Metropolis street racer och lite Chu chu rocket och försöker förstå hur allt funkar... Men det är nice med DC so far. Jag gillar det. Återkommer...


Jag radade upp min samling för en gruppbild. Observera skillnaden i vithet mot den nya kontrollen längst till höger.

Men för 315 spänn... Vad kan man begära? Fortsätter min DC bara fungera så är jag sjukt nöjd. Isf kom jag billigt undan.

28 oktober
 

Full kontroll...?

Jag har fortfarande inte fått nån DC. Väntar fortfarande. Tydligen fanns den i tyskland, därav det sjukt dyra portot. (Hade nästan varit billigare att be min polare i USA köpa ett USA-DC och skicka över... Åtminstone portomässigt...) Andra har fått vänta i ca två veckor när säljaren skickar skit från tyskland. Säljaren verkar väldigt bra att ha att göra med. Så jag hoppas det kompenserar att jag har köpt "begagnad tysk skit" o hoppas att konsolen funkar när den kommer. Det är väl egentligen allt jag begär.

Nyinköpt sladd och ny ospelad kontroll ligger redo och väntar.. Jag fingrar på dessa döda meningslösa beståndsdelar lite försiktigt... Så nära, så långt borta...DC-kontrollen väger som en mauser i näven. En skinande vit och smått burlesk design. Ett elegant stycke plast.

Så såg framtiden ut 1999....

Man skulle kunna utföra mord med den, med en tillräckligt häftig sving, så tung och hård är den. Att spela med den i knät känns som att spela en handhållen konsol. Men storlek och tyngd brukar ju vara det som hardkååår gamers så kärt kalar för arkad-känsla.

Det känns som de tänkt design före funktion, för kontrollen ser ju ut som en jävla batmobil... Rätt kass placering på den analoga styrspaken... Det är knottrig, plastig och fjädrar skumt. Spontant tycker jag att kontrollen borde vara grym till fighters och bilspel. Halvrisig till 3D-spel.

DV-kontrollen är mystisk och lite spännande. Som en modern artifakt.
Den är ju grym, på sitt sätt.


19 oktober
 

Score!

Där satt den.

315 kr. Begagnad men boxad med låda och intruktionsbok och hela skiten.Nu hoppas jag bara att jag får hem en fin konsol som funkar och inte en sleten som är full med hår...

Om jag får hem en fin konsol som funkar kan man säga att jag kom billigt undan! Jag räknade nog någonstans med åtminstoner 500-600 kr... Men det är klart. Jag fick inga spel med. Inte ens ett sketspel.

Kontrollfrågan
Men jag har ju bara en kontroll i det läget... Kände mig av nöden tvungen att bryta en av mina förslutna kontroller från loppis-lådan.
Hög känsla att ha en ny ospelad kontroll att plugga när min DC anländer...
Helgerån! ropade Marcus, en Dreamcast-kännare jag känner.
Men skiten är ju till för att användas! ropade jag.
De kostade ju nästan ingenting.
Jag ahr aldrig förstått det där med att samla inplastade saker. Saker ska ju användas.
Och jag hartrots allt 3 st förslutna kvar efter slakten...
(Jag var nördig nog att bryta den med mest skavd plast)

Jag gjorde ett event av det hela, filmade och la upp på Youtube;
http://www.youtube.com/watch?v=gvJEO5KmtSkThe search goes on...
22 sept. 2009

Jag har budat en del på DCs på Tradera. För snålt uppenbarligen. September är som sagt en dyr månad med den pengaslukande Bokmässan som Grand finale... Rätt fina exemplar med massor med extratillbehör går iväg för 5-600 kr. Trenden är tydlig. En basenhet verkar värderas till ca. 500 kr. Tillbehör och spel värderas nästan inte alls.

Sökaren
Letar konsol med ljus och lykta. Lite försiktigt, lite avvaktande... Inte på blodigaste allvar. Framtiden är, en jaktmark fylld av möjligheter. Budar lite försiktigt på Tradera...

Loppislådan
Uppstarten på allt detta var en låda på loppis. För en hundring bar jag hem en låda fill med nya, den 6e september 2009.

Jag har alltid tyckt att Dreamcast (DC) är den coolaste konsolen. Den definierade det gamla uttrycket före sin tid. Den levde 1999-2001. Nästan ingen köpte den och den dog tidigt p.g.a Segas ambitiösa visioner världen inte var redo för...
Jag har länge funderat på att införskaffa en DC. För coolheten. Och för att spela alla fantastiska spel. Dessutom är DC-spel inte så dyra. Man kan hitta den för spottstyvrar på loppisar och auktionssajter.
Lådan innehöll totalt;

4 st Orginalkontroller
2 st VMUer
2 st Vibration-packs
2 st Förlängningssladdar
1 st Action Replay (Vad det är har jag ingen aning om... Verkar vara någon Game Genie-grej...)

och spelen;
Vitua Tennis 2
Metropolis Street Racer
Qyake 3 Arena
Chu chu rockets
Virtua fighter 3tb

Allt nytt och förpackat som sagt.

Kort sagt; allt man behöver. Allt utom en konsol. Så en konsol står på inköpslistan i framtiden... (Hör av dig om du vill bli av med någon billigt....;-) Det är väl retrokänsklan, Shenmue, Jet set och Capcom-fighters som lockar mest, antar jag... Men också Sonic, Crazy taxi, Powerstone... Alla wacko koncept... Så mycket orört guld...

2009-09-09

Tio år sedan...

Idag är det tio år sedan Sega Dreamcast såg världens ljus. Det är tio år sedan monumentala 9.9.99 skrevs i sten och basunerades ut över världen. Dreamcast var inte bara Segas nya konsol och deras revansch. Det var deras Magnum Opus. Deras katarsis. Det var på liv och död. Efter det återstod bara döden.

Jag gick på folkhögskola 1999/2000 och minns mitt första möte med Dreamcast från den tiden. En kille på skolan hade skaffat den nya beryktade maskinen och vi skyndade dit i flock.
Själv var jag nyuppväckt gamer och rabiat Nintendo-fanboy. Kvällarna dominerades vid den tiden av Mario64, ZeldaOOT och i det närmaste ändlösa strider i Goldeneye007. Det var svårt att riktigt placera Dreamcast i den världsbilden, men i Segas nya snygga maskin såg jag ändå ett diffust hot...

Dittills hade jag alltid försvarat Ninendo och baktalat Sega. Helt naturligt. För vad jag inte förstod i unga år var att där Nintendo spelade Heavy metal spelade Sega punk... Och punk handlar som bekant inte om att spela bra. Det handlar om attityd.

Jag minns att vi förundrat tittade på Resident Evi: Code Veronica och något annat spel... Minnet sviktar. Men en sak var klar. Tv-spel hade aldrig varit snyggare. Aldrig mer på allvar. Aldrig mer på riktigt.
Där och då bevittnade jag en liten bit av framtiden. Ett fönster till en annan värld.

För Dreamcast var verkligen framtiden. Det tycker jag fortfarande. Det var konsolen som var minst en generation före med sin cleana vita design, sitt onlinestöd och sina innovativa spel...

I en bättre värld hade Dreamcast knäckt PS2 och blivit vad den blev. I en bättre värld hade vi haft konsoler från Nintendo och Sega på tronen och med ett hungrigt Sony som en liten uppstickare.

Men idag - tycker jag - att bor det ett litet, litet arv från Dreamcast i varje Wii och varje Xb360. (Kanske även i varje PS3a...)

Det gick som det gick...
Dreamcast levde hårt och dog ung.
Den levde rockn'roll.
Men som den dog.
Ur undergången föddes innovativa saker som Shenmue 1 o 2, Seaman, Rez, Jet set radio mm.
Spel som brännmärkte och i förlängningen förändrade spelbranschen. Spel som gjorde skillnad.

Sega lämnade konsolarenan med flaggan i topp.

 

<< bakåt

En del av lenneer.se 2009.