One man army
Kortfilm, 12 min. Millroad Film 2004

Året är 2093. En fascistisk militärmelis styr Sverige efter det blodiga inbördeskriget.
Men ännu finns det hopp.
En ny tid behöver en ny hjälte...

One man army är en liten film om stora dåd. Det är också någonting så märkligt som en högoktanig ninjafilm inspelad på landsbygden i Västergötland. One man army är en film som spränger gränser mellan stilar och genrer. Det är ett science-fiction/action/serietidningsäventyr som tar plats i en avlägsen framtid. I en experimentell exposé blandas svärdfighter med animationer och kampsportsscener.

Manus, regi, klippning:

Daniel Lenneér

Roller & crew:
Peter Olby - Ninja
Niclas Norrström - Ninja (Stunt och bodydouble)
Jonas Swahn - Ninja master
Johan Karlsson - Captain Jenc
Daniel Lenneér - Evil background henchman

Tove Lindström - Episk berättarröst
Christopher Johansson - Foto & musik

Rekvisita, kostym o props:

Jonas Swahn, Peter Olby, Daniel Lenneér mfl.

Animationer:
Daniel Lenneér

Musik:

Orginalmusik: Christopher Johansson
Gothrockbandet Imaginary Walls från Karlstad gör låten Leaving till filmens eftertexter och trailers.

Info om DVD-utgåvan! >

Kommentarer:
Det intressanta med One man army (OMA) är att projektet flyttade fokus och gick igenom så många olika faser innan den slutligen blev klar. Resultatet blev att OMA blev en helt annan film än jag hade tänkt mig från början... Därför kan jag inte heller låta bli att gilla den. Som film är den är sjukt dålig. Men som kreativt experiment är jag fortfarande nöjd med den.

Från början var tanken att göra en actionfilm som eloge till Mats Helges Ninja Mission (1984), också den inspelad i Västergötland. Sedan kom ideén med genren, en futuristisk postapokalyptisk ninja-film kändes som något ganska oprövat. Jag såg mycket spagettiwestern under den här perioden och ville prova att filma lite i Leone-stylee... Tyvärr sket sig den första scenen rätt regält. De både svärdkombotanterna skulle egnetligen gjort upp om en häftig motorcykel, men min s.k. vän som skulle låna ut motorcykeln dök inte upp på inspelningsdagen... Det är därför de gör upp om ett par solglasögon. Samma sorts kompromissarbete präglade hela filmen. Jag klppte ihop den "av det som fanns" när all schemalagd inspelning var klar.

Användadet av animationerna i OMA föddes ur en tanke att göra tvärtom mot hur effekter använd i moderna filmproduktioner. Istället för att göra effekterna osynliga ville jag göra dem extremt synliga för att bli en vital del av berättelsen. Tanken var att använda de animerade specialeffekterna "på fel sätt", där de inte behövdes, var omotiverade eller överflödiga. Istället för att animera bilar som sprängdes skulle jag alltså animera scenen "Ninja går runt en husknut". Experimentellt? Sjukt? Njaa... Både och antagligen. En kul tanke som jag gärna skulle utveckla mer.

One man army visades med viss framgång på FRAME-festivalen 2004 i Borås, CompleX Student-TV och har spridits på DVD i ganska stor omfattning.