Dagen jag dog
- En film om ett brott
Kortfilm/Film noir, 6 min. Millroad Film 2004

Mitt namn är Jim West. För er som inte vet vem jag är kan jag berätta att jag är en framstående privatdetektiv. Eller rättare sagt jag var… När jag levde alltså. Nu är jag död. Mördad. Yxad i ryggen och lämnad på ett köksgolv.

Men det har inte alltid varit såhär, som ni nog förstår. Historien började en vanlig tisdagsmorgon...

Dagen jag dog är en korfilm från Millroad film i film noir-stil.

Visningsexemplar finns på godtyckliga format, typ MDV, VHS eller DVD (kortfilmen kommer med stor sannolikhet att ingå på en kommande samlings-dvd).

Kommentarer:
Projektet var ett experiment opå många sätt. Jag ville se om man kunde skapa Fil noir-stämning med en rock, en hatt, svart-vitt och en voiceover. Dessutom var det läge att tillsätta en liten dos av homosexualitet i denna extremt manliga genre. En vän påpekade att alla mina filmer innehöll "homoerotiska drag" (män i alla roller) och därför använde jag homoerotik som en uttalad del i handlingen i Dagen jag dog.

Något färdigt manus fanns inte vid den två timmar långa filminspelningen. Voice-overn skrevs i efterhand och fogade ihop filmen ganska bra tycker jag.
Tobias Sölvefjord spelar på ett mästerligt sätt den ångestladdade huvudrollen som privatdetektiven Jim West. Filmmusiken specialkomponerades av Christopher Johansson och mig i samarbete. Den blev sådär lagom svår och tung, nästan mellankolisk. Christian Petersons karakteristiska bas-berättarröst förde filmen mot nya höjder.

Filmen visades på CompleX student-TV, refuserades av Skövde filmfestival och ligger som extramaterial på One man army-DVDn.