From the Frontline
From the Frontline var en medlemstidning och ett fanzine som jag gjorde under 1997-2000.
Basen var vår spelförening W.A.R Society som sysslade bla. med kortspelet Magic och rollspel.
Underground var bara förnamnet... Upplagan på tidningarna varierade mellan 1-20 exemplar.
Det var slitigt när det begav sig, men ett nostalgiskt tidsdokument såhär i efterhand. Här är ett
kort sammandrag och en presentation av nummren och dess innehåll...


  From the Frontline #1 (1997)
8 sidor A4

Första numret. Det var Tobias Sölvefjord som tog intiativet. Själv tror jag inte ens att jag visste vad ett fanzine var. Föreningstidning var det ord vi kom att använda. Tobbe gjorde inlagan som blev liggandes. Länge. Ett halvår eller så. Till sist gjorde jag omslaget, band ihop det och kopierade upp det i smyg på min gymnasieskola. Petrus gjorde loggan med en blandning av Corel Draw och analog klipp-o-klistra-teknik
. Omslaget snoddes från Warhammer 40k som vi fortfarande spelade på den tiden.
Innehållet då: Några artiklar som Tobbe skrivit om bla. lajv och diverse rollspel + några annonser för arrangemang som nog aldrig blev av. Det mesta hade ju hunnit bli inaktuellt under den tid som tidningen blivit liggande...


  From the Frontline #2 (1997)
7 sidor A4

Till höste
n/vintern 1997 gjorde jag ett nytt nummer. I ledaren stavar jag fanzine "fancine". Omslagsbilden till #2 snoddes från Refused skiva Songs to fan the flame of discontent - en ogenerad stöld som jag faktiskt kan stå för än idag. Innehållet: En artikel om nya Svenil Rollspelet Deluxe edition (Den första "datagjorda" versionen. Skelettet till spelet som det fortfarande ser ut). En artikel om vårt hemmagjorda kortspel Svenil New age som blandade Svenil-humor med "farliga" Kult-flörtar. Lokal journalistik om en Magic-turnering. Tobbe presenterades sitt eget Usagi Yojimbo Rollspel som hann bli ett riktigt släppt rollspel innan han blev klar med sin version.

  From the Frontline #3 (1998)
7 sidor A4

1998 kändes det coolt att kunna skriva "Årgång 2" på omslaget som pryds av snodda Tolkien-Nazaguler. Jag skrev en lång recension av Magic-expansionen Tempest, som mer eller mindre var en översättning av en Inquest-text. Intressert för Star wars kommer krypande, bland annat genom en beskrivning av Ithorianer, som jag skrev helt utan att grunda på "verklig" fakta. Nördkul såhär i efterhand. Petrus påar också ett äventyr till Eon-som vi aldrig körde.

  From the Frontline #4 (1998)
9 sidor A4

Föreningen har nu blivit Magic-skadad på allvar. Det märks. Jag har åtminstone ritat ett riktigt omslag den här gången med en ståtlig Orgg. Innehåll: En skönt intern intervju med Fredrik efter att han vunnit föreningens Magic-mästerskap. Ett repotage från Tibro där vi också varit och spelat Magic. Tobbe skriver om (surprise!) en MAgic-turniering han ska arrangera och ett rolllspel (surprise!) som han ska göra men aldrig slutför. Svenil debutterar i form av en serie som jag inte gärna vill visa upp idag. (Dåligt gjord Arne Anka-rip-off) Men tanken var ju god.

  From the Frontline #5 (1998)
12 sidor A4

"Tidskrift för den försoffade spelföreningen WAR Society" kan man läsa längst upp. Motsägelsefullt nog levereras det tjockaste numret såhär långt. Mer Star wars, en allmänt hållen artikel när jag fortfarande var ett grönt och ganska oförstört fan. Under titeln När magikerna kom till byn... redogörs det om vår enda stora och seriöst arrangerade utåtarrangemang. En Magic-turneringen på Billingens GKs nedlagda gamla restaurang. Ett nytt repotage från Livet är kort'98, en kortspelsdag som jag ordnade en gång om året. Min klasskamrat Helana kåserar kring Tjejer och rollspelshobbyn och Svenil-serien fortsätter.


  From the Frontline #6 (1999)
4 sidor A4

Ett tunnt sladdrigt "temanummer" som mer eller mindre var ett kompendie inför föreningens årmöte 1999, komplett med dagordning och allt.
Det sista snodda omslaget. Jag hade lärt mig att det var fult att sno och att det fanns något som hette upphovsrätt.

  From the Frontline #7 (1999)
12 sidor A4

På ledarsidan deklareras att FtF "är nästan ett riktigt fansin". Svårt att säga emot. #7 häftades, som en riktig tidning, i ryggen. Ung. här hittade FtF sin form. Den nya loggan merkerade en nystart. Strukturen blev bättre med fasta underavdelningar.
Att publicera ett Star wars-äventyr som en följetong kanske inte var det mest lyckade beslutet. Kampanj-material till Svenil Rollspelet ("Galna vetenskapsmän") var ett mer lyckat tilltag då.
För första gången syntes annonser i tidningen! Annonsörerna var dock "fejkade". De betalade ingenting och visste i de flesta fall inte ens om att de publicerades. Annonserna skänkte dock en "äkthetskänsla" till tidningen.

  From the Frontline #8 (1999)
12 sidor A4

Som sagt: Nu var det på riktigt. Statusen som fanzine befästes genom en sida som recenserade andra fanzines (det hade ju alla andra...).
Vi åkte på konvent, Gothcon XXIII, och skrev om det. Recension/hyllning till Ultra ducks, ett brädspel som vi nyss upptäckt. Anders Karlssons artikel om rollspels-kritik var ett ovanligt seriöst inslag.
Roligt specialritat omslag där Gothcon-maskoten samsas med Svenil och omslags-ankan från Ultra Ducks. Talande...

  From the Frontline #9 (1999)
16 sidor A4

Tema: Drakar & demoner.
Något så ovanligt som ett sammanhållet tema-nummer. Mycket nostalgi kring en viss "grön låda". Artiklar bland annat om projektet Altoria, helig magi och att spela tjuv. Även en flukt på det kassa dataspelet som gjordes på DoD.
En artikel från Skraborgsmässan (vänner som sysslade med Sverok var där) stod utanför temat.
Håkan Ackegård gav tillåtelse att använda hans bilder i inlagan och på omslaget. Det kändes stort.

  From the Frontline #10 (1999)
18 sidor A4

Det här var antagligen det bästa och mest genomarbetade numret som gjordes. Innehöll en lång artikel (och ett fotorepotage. Det kändes high-tech i en tid före layoutprogram och digitalkameror...) från europa-premiären av Star wars Episode I i London. Dessutom en rapport från Lincon'99 och en intervju med de två upphovsmännen till brädspelet Ultra ducks (genomförd på samma konvent).
När jag gjorde #10 kändes det som jag gjorde en riktig tidning.

  From the Frontline #11 (1999)
10 sidor A4

En flytt till Hofors tog inte död på medlemstidningen. Närd av nya möten (serietecknare) och nya kulturella influenser (främst skräckfilm) gjordes det här "skräcknumret". Ambitiösa spelnytt-spalten, fanzinerecensioner (nu även med recensioner av seriefanzines), en artikel om skräckstämning i rollspel, lite om Bad Taste-spelet från svenilgames med mera.
Sista numret i det ursprungliga "häftade-A4-utförandet". Johannes Streith hjälpte till med illustrationer och kom att hjälpa till med "det redaktionella" i #12.

  Frontline #12 (2000)
48 sidor A5

Oj. Vilket dödsryck! Ny logga. Nytt kortat coolt namn. Nytt format. A5. Fett. (I efterhand fick jag veta att det redan fanns ett musikfanzine som hette Frontline.)
Innehållet var nu breddat för att bjuda in en bredare publik, vilket också gjordes. Ett Tibro-Magic-repotage var det enda spår som syntes av den "gamla interna FtF". Här fanns externa artiklar och intervjuer, recensioner och en snyggt tecknad fantasy-serie. Dessutom innehåll blaskan hela Johannes CoC-äventyr Farbor Franks stuga, vilket har uppskattats mycket i efterhand.
Fanzinet skickades land och rike runt och fick några halvbra recensioner.
Ett sista nummer med flaggan i topp.
Om nu FtF dog med #12... Man brukar ju säga att fanzines, precis som monstren i Call of Cthulhu, aldrig dör. De bara sover...